Hudba a film

Režisér filmu Úsvit: Takýto zložitý trikový film sa u nás dlho netočil

"Popri slovenských a českých profesionáloch sa na projekte podieľali aj uznávaní zahraniční tvorcovia. Autorom hudby je Simon Goff, držiteľ Grammy za film Joker a seriál Černobyl."

TASR, 6. októbra 2023 11:49
Foto: Bontonfilm

Výpravný česko-slovenský film Úsvit režiséra Matěja Chlupáčka vstúpil vo štvrtok (5. 10.) do kín. Dráma v hlavnej úlohe s Eliškou Křenkovou otvára tabuizovanú tému, odohráva sa v 30. rokoch v predvojnovom baťovskom mestečku Svit. "Ako prvý slovenský film bude do kín uvedený v exkluzívnom zvukovom formáte Dolby Atmos," informoval Juraj Timko z distribučnej spoločnosti Bontonfilm.

Pripomína, že popri slovenských a českých profesionáloch sa na projekte podieľali aj uznávaní zahraniční tvorcovia. Autorom hudby je Simon Goff, držiteľ Grammy za film Joker a seriál Černobyl. Plagát k filmu vytvorila hollywoodska dizajnérka Desi Moore, ktorá má na konte napríklad aj plagát k seriálu Hra o tróny.

Úsvit sa natáčal na 35 mm materiál namiesto dnes tradične používanej digitálnej kamery a filmári pri nakrúcaní využili technológiu kombinujúcu zábery hercov na zelenom pozadí so zábermi 3D modelu mesta Svit. "Ide o princíp, ktorý je známy z veľkofilmov, u nás sa však dlho nepoužíval. Náš VFX supervízor, legendárny Boris Masník, má však práve s týmito trikmi veľké skúsenosti - či už z českých projektov, ako napríklad Návštevníci, alebo z amerického filmu Parfum: Príbeh vraha, my sme tak mohli využiť všetky jeho skúsenosti. Takýto zložitý trikový film sa u nás dlho netočil a pre mnohých z nás to bola premiéra," priznal Chlupáček. Pre TASR poznamenal, že colour grading filmu mala na starosti Natasha Leonnet, ktorá pracovala na oscarovom La La Lande alebo filme Spider-Man: Cez paralelné svety. "Úsvit mal veľkú, netradičnú starostlivosť," podčiarkol režisér.
Na snímke zľava herec Ladislav Hampl, kameraman Martin Douba, producentka Maja Hamplová, režisér Matěj Chlupáček, herečka Eliška Křenková, herec Richard Langdon a scenárista Miro Šifra počas tlačovej konferencie po novinárskej projekcii česko-slovenského filmu Úsvit v réžii Matěja Chlupáčeka za účasti tvorcov filmu a hercov v Bratislave 21. septembra 2023. Foto: TASR - Dano Veselský

Príbeh sa začína v roku 1937, tehotná lekárka Helena prichádza s manželom, riaditeľom továrne, do podtatranského mesta Svit, z ktorého sa má stať moderné priemyselné mesto. Ich plány naruší nález mŕtvoly v areáli továrne. Ide o telo novorodenca s mužskými aj ženskými pohlavnými orgánmi. Prípad presahuje možnosti miestnych žandárov, na scénu nastupuje tajná polícia.

Úsvit s rozpočtom takmer 3,6 milióna eur sa nakrúcal na viacerých miestach v Česku aj na Slovensku - v Tatrách, pri Lysej nad Labem, v Dřísoch alebo v Zlíne. Samotné mesto Svit, kde sa príbeh odohráva, vzniklo kombináciou reálnych záberov, počítačových trikov, nákladných dekorácií a 3D modelu celého mesta v pomere 1:7.



Komentáre