Hudba a film

Udelili Igricov za najlepšiu filmovú a televíznu tvorbu

"Igrica za celoživotný prínos slovenskej kinematografii získal režisér Juraj Lihosit. Podpísal sa napríklad pod snímku Ako sa Vinco zaťal. "

TASR, dnes 15:42
Na snímke herec Alexander Bárta si preberá cenu Igric v kategórii mužský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele za film Vojna policajtov na 35. ročníku odovzdávania národných filmových a televíznych cien Igric 2024 v Bratislave v nedeľu 22. septembra 2024. Foto: TASR - Dano Veselý

Ceny Igric, výročné národné ceny Slovenského filmového zväzu, Únie slovenských televíznych tvorcov a Literárneho fondu za audiovizuálnu tvorbu v uplynulom roku, udelili v nedeľu (22. 9.) v Bratislave. V 35. ročníku ich získali v kategórii hraná tvorba pre kiná režiséri Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík za film Svetloplachosť.

Peter Bebjak dostal sošku v kategórii televízna dramatická tvorba za réžiu minisérie Matematika zločinu. Viera Čákanyová si ocenenie odniesla v kategórii filmová a televízna dokumentárna tvorba za filmovú esej Poznámky z Eremocénu a Filip Pošivač za animovaný film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo.

Igrica za ženský herecký výkon dostala Éva Bandor ako "poctu strhujúcemu a presvedčivému herectvu" v absolventskom filme Nablízku. Za mužský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele si cenu odniesol Alexander Bárta, porota mu ju udelila za stvárnenie kapitána Miku v snímke Vojna policajtov. "Postave kapitána Miku dodal charizmatický dramatický rozmer a tým prispel k silne výpovedi filmu," znel verdikt poroty.

Igrica za celoživotný prínos slovenskej kinematografii získal režisér Juraj Lihosit. Podpísal sa napríklad pod snímku Ako sa Vinco zaťal. Dokázal nenapodobiteľne pracovať s detskými hercami, čo potvrdil v príbehoch Sojka v hlave a Vlakári. Medzi jeho najvydarenejšie diela patril rodinný televízny seriál Bambuľkine dobrodružstvá.

Porota udelila aj tvorivé prémie, ktoré získali napríklad Mátyás Prikler za réžiu filmu Moc, Zuzana Líšková a Mariana Čengel Solčanská za scenár príbehu klasickej rozprávky Tri zlaté dukáty, či Jaro Vojtek za dokument Tretí koniec palice. V kategórii animovaná tvorba dostal prémiu Timotej Lukovič za snímku Pustatina. Prémiu ďalej získali Zuzana Kanócz za postavu Lucie vo filme Tancuj, Matyldo a Anežka Petrová za stvárnenie postavy vtipnej lekárky so zmyslom pre dobrodružstvo vo filme Vojna policajtov. V kategórii mužský herecký výkon vo filme alebo v televíznom diele patrí prémia Mariánovi Miezgovi a Richardovi Autnerovi, obaja ju získali za herectvo vo filme Tak zle ako sa len dá alebo Historky z parku.

"Veľmi sa teším, že tento rok bolo prihlásených rekordne veľa filmov, skoro vyše šesťdesiatky, a za minulý rok sa vyrobil, dá sa povedať, v histórii slovenského filmu druhýkrát najväčší počet filmov," uviedla pre TASR Yvonne Vavrová, režisérka, scenáristka a producentka 35. ročníka ocenenia Igric. Filmy hodnotila porota v zložení režisér Jaro Rihák (predseda), filmový vedec Martin Palúch, dramaturgička Katarína Farkašová, herec Peter Šimun, režisérka Ingrid Kráľová, režisér Štefan Felix a strihačka Eva Gubčová.



Komentáre