Hudba a film

Po premiérach okolo sveta uvia film Profesionálny rodič aj Slováci

"VOD platforma bitpix TV, ktorá je partnerom festivalu HollyShorts, film označila za najzaujímavejší zo sekcie Family Drama. "

TASR, 6. septembra 2024 12:13
Film Profesionálny rodič bude mať slovenskú premiéru na festivale Cinematic v Piešťanoch. Foto: Archív Profesionálny rodič

Slovenský krátkometrážny film Profesionálny rodič, z dielne košického režiséra Erika Jasaňa, doposiaľ absolvoval juhoamerickú, ázijskú premiéru i premiéru v Hollywoode. Mladý režisér svoj kinematografický počin konečne predstaví i slovenskému publiku a to na filmovom festivale Cinematik.

Film Profesionálny rodič sa v máji tohto roku vydal na púť naprieč kontinentmi. Krátkometrážna filmová snímka, ktorú nakrútil Slovák Erik Jasaň, v koprodukcii s držiteľom Zlatej palmy –rumunským filmárom Marianom Crisanom, si doposiaľ získala publikum na filmových festivaloch CineLebu, Balinalea naposledy na HollyShorts v Los Angeles. Profesionálny rodič v meste anjelov získal mnoho pozitívnych ohlasov.

VOD platforma bitpix TV, ktorá je partnerom festivalu HollyShorts, film označila za najzaujímavejší zo sekcie Family Drama. „Silný a jedinečný je film Erika Jasaňa o Slovenke, ktorá sa zhostila úlohy výchovy mladého rómskeho dievčaťa,“ hovorí recenzia. Chválou nešetrili ani na Elu Lehotskú, ktorá sa vo filme stala profesionálnym rodičom a začala sa starať o rómske dievčatko a to aj na úkor bezproblémového fungovania vlastnej rodiny. „Ela Lehotská vo filme zažiarila, odviedla neuveriteľnú prácu, ktorá ukazuje nuansy a komplikácie života v tejto časti spoločnosti,“ naráža portál na tému rómskej otázky.
Rumunský fiilmár a koproducent filmu Marian Crisan a režisér Erik Jasaň. Foto: Archiv Erik Jasaň

Dočkajú sa aj krajania



Film Profesionálny rodič bude mať slovenskú premiéru na filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch. Premiéra je naplánovaná na piatok 13.septembra o 16:30 v Kine Arte. Premietanie sa nezaobíde bez účasti tvorcov snímky a to režiséra Erika Jasaňa, herečky Ely Lehotskej, ale aj detskej protagonistky Kláry Svitekovej, ktorá stvárnila Ingridinu dcéru – Martinku.

Po premietaní snímky je naplánovaná aj diskusia s tvorcami filmu. „Cinematik navštevujem už niekoľko rokov. Je to skvelý festival, kde si človek dokáže oddýchnuť, načerpať sily, ale zároveň dokáže odísť motivovaný a inšpirovaný umeleckou tvorbou filmárov, ktorí tam svoje filmy prezentujú. Preto som nesmierne rád, že náš film bude mať slovenskú premiéru práve na Cinematiku v Piešťanoch," hovorí režisér filmu Profesionálny rodič, Erik Jasaň na záver.
Foto:

Link na trailer:
https://vimeo.com/826862756?&signup=true#_=_

Komentáre