Hudba a film

Tublatanka má nový singel, album a vyráža na turné

"Album Uprostred chaosu vznikal dva roky. Odrazila sa na ňom pandémia, vojna aj spoločenské, či osobné krízy."

TASR, 1. marca 2023 11:28
Legendárna slovenská kapela oslávi 40 rokov na hudobnej scéne veľkým slovenským turné. Foto: Archív Tublatanka

Tublatanka, legenda československej rockovej scény, vydala nový štúdiový album. Na novinke s názvom Uprostred chaosu prináša 15 nových piesní. Kapela nahrala album v dlhoročnej zostave Martin Ďurinda, Juraj Topor a Peter Schlosser. Prvým singlom z novej platne je skladba Dobrí priatelia, podľa ktorej nazvali aj turné k 40. výročiu založenia kapely. TASR informovala PR manažérka Nora Krchňáková.

"Pieseň Uprostred chaosu, podľa ktorej je album nazvaný, je reakciou na chaos súčasnej doby, v ktorej sa naša spoločnosť, ale aj svet nachádza. Na albume nechýbajú ani dve rockové balady, viacero dynamických rockových skladieb aj ďalší Šlabikár, čiže pieseň, ktorá vždy odzrkadľuje obdobia vývoja kapely od vzniku skupiny v roku 1982 až po rok 2023. Mám veľkú radosť že sme priniesli fanúšikom Tublatanky nový radový album po vyše desiatich rokoch a ďakujem im za ich trpezlivosť. Počas tohto dlhého obdobia sme sa obhliadli späť a vydali dva výberové albumy najlepších piesní, o ktoré nás žiadalo naše vydavateľstvo, a odohrali stovky koncertov. Ale cítili sme, že je najvyšší čas urobiť nový album, vypočuť fanúšikov a splniť ich želanie," hovorí líder Tublatanky Martin Ďurinda.
Aktuálnu zostavu Tublatanky tvoria Peter Schlosser, Martin Ďurinda a Juraj Topor. Foto: Archív Tublatanka

Nový album Uprostred chaosu vznikal dva roky a postupne sa nahrával v troch štúdiách Lavagance, Loft a Randal v Seredi. Na dvanástom hudobnom počine Tublatanky sa producentsky podieľal Maťo Ďurinda. Zvuk a mix albumu má na konte zvukový majster a gitarista Jimi Cimbala. Okrem svojich skladieb Ďurinda na albume autorsky spolupracoval s manželkou Mirkou, dve piesne zložil basgitarista Juraj Topor. Líder na piesňach spolupracoval aj s dlhoročným textárom Martinom Sarvašom, ktorého texty má Tublatanka od prvej debutovej LP platne z roku 1985 až dodnes. Sarvaš je aj autorom textu k skladbe Dobrí priatelia, podľa ktorej nazvala Tublatanka svoje výročné turné.

40 rockov Dobrí priatelia tour 2023


16.3. Levice - Športová hala Levice
1.4. Banská Bystrica – Hala SZU
14.4. Dolný Kubín – DK Dolný Kubín
21.4. Topoľčany – DK Topoľčany
22.4. Pezinok – DK Pezinok
28.4. Košice – Spoločenský pavilón
29.4. Prešov – PKO Čierny orol
12.5. Bardejov – Športová hala Bardejov
19.5. Púchov – Hádzanárska športová hala Púchov
25.5. Bratislava - Majestic Music Club
2.6. Trnava – Amfiteáter Trnava
3.6. Martin – Amfiteáter Martin

Dobrí priatelia lyric videoklip:




Komentáre