Hudba a film

Soňa Horňáková vydáva album Piesne (1993 - 2019)

"Prvý oficiálny autorský album nahrala Soňa Horňáková v roku 1993. Eponymný debut sa stal nečakane treťou najpredávanejšou platňou na Slovensku. "

TASR, 5. júna 2023 11:49
Soňa Horňáková. Foto: Archív TASR

Rešpektovaná pesničkárka a dlhoročná hudobná publicistka Soňa Horňáková vydáva v týchto dňoch svoj prvý retrospektívny album Piesne (1993 - 2019), ktorým mapuje 30 rokov svojej hudobnej kariéry. Ten prináša 24 piesní pochádzajúcich z platní, ktoré nahrala počas posledných troch dekád. TASR o tom informoval PR manažér Alexander Čerevka.

Prvé štúdiové nahrávky realizovala v Československom rozhlase v Bratislave v roku 1981. Hudobné aktivity 80. rokov, keď popri folkovom pesničkárstve pôsobila aj v rockových kapelách Strom a Nika, zachytáva kolekcia piesní na 2CD Piesne z nevydaných albumov z roku 2003.

Prvý oficiálny autorský album nahrala Soňa Horňáková v roku 1993. Eponymný debut sa stal nečakane treťou najpredávanejšou platňou na Slovensku. Počas nasledujúcich rokov do jej diskografie pribudol aj špeciálny album pre deti Buvipesničky, vytvorený v spolupráci s básnikom a textárom Danielom Hevierom, a ďalších päť hudobných titulov - Súmrak snov, Dívam sa z okna, Pozdrav z Teonatu, Santa Barbara a V šere lesklých stromov.


"Soňa Horňáková je telom i dušou pesničkárka. Je speváčkou bluesovo zhorknutého hlasu a prejavu, má rovnako blízko k blues ako k folku, folkrocku, ale aj podžánru, ktorý sa vo svete nazýva AOR (Adult Orientated Rock), teda rock pre dospelých. Okrem iných speváckych a interpretačných daností má Soňa navyše dar skladať chytľavé, nápadité piesne, ktoré sú - na rozdiel od iných folkových interpretov - dokonca prijateľné aj pre hudobných redaktorov rozhlasu či televízie," napísal o nej pesničkár, skladateľ, spisovateľ a dramatik Miloš Janoušek.

Tridsať rokov od vydania debutu si pesničkárka Soňa Horňáková pripomenie koncertom, na ktorom zahrá svoje songy sama, v sprievode svojej neodmysliteľnej gitary, a niekoľko piesní aj s dlhoročnými spolupracovníkmi z kapiel SH Band (Jana Krajčovičová) a Slide & Udu (Martin Zajko). Koncert spojený s krstom albumu sa uskutoční 10. júna v bratislavskom divadle Ticho a spol.



Komentáre