Hudba a film

Le Payaco predstavili novú skladbu a videoklip Vtáci

"Novinka je prvou ukážkou z ďalšieho pripravovaného albumu. S videoklipom pomáhala aj umelá inteligencia. "

TASR, 31. mája 2023 11:41
Skupina Le Payaco. Foto: Martin Črep

Už sú to tri roky, čo skupina Le Payaco vydala svoj album Pohybliví v nehybnom. Nahrávka bola vyhlásená albumom roku na Radiohead Awards i na českom Andělovi. Následne však prišla korona a pohyb sveta sa zo dňa na deň spomalil.

Nemožnosť koncertovať naplno a naživo tak podporiť oceňovaný titul členovia Le Payaco využili na skladanie pesničiek na jeho nasledovníka, na ktorom sa autorsky podieľala opäť celá kapela.

"Všetky pesničky, ktoré za posledné obdobie vznikli, sme nahrali v Birdland Studios. Držali sme sa toho, čoho sa držíme pri každom novom albume – žiadne hranice neexistujú. Aby mohlo vzniknúť niečo nové, každý z nás má priestor a úplnú slobodu priniesť, čo len chce a ostatní mu, ak je treba, s tým pomôžu. Častokrát to však ani nie je treba, lebo skladbu má do detailu vymyslenú," prezradil spevák a gitarista Tomáš Sloboda.

"Práca na nových pesničkách bola veľmi kreatívna a zábavná. O to viac, že sme pracovali pre nás v novom štúdiu Birdland, ktoré poskytuje pre muzikantov naozaj až neobmedzené možnosti. Sú tam k dispozícii nástroje a technológie, ktoré vás v pozitívnom zmysle slova nútia byť tvorivý. Z každej strany sa na vás usmeje nejaký nástroj, ktorý chcete vyskúšať. Nahrávanie bolo pre nás obrovskou radosťou i relaxom," doplnil bubeník Juraj Vitéz.

Práve on je autorom melancholického, vyzretého, dopredu hľadiaceho a hudobne aj textovo podmanivého prvého singla Vtáci, ktorý Le Payaco zverejnili spolu s videoklipom.

"Video sme natočili na kľúčovacom pozadí a postprodukčne sme využili technológiu AI na tvorbu priestorov a pozadí. Pomohlo to tak dotvoriť surrealistický obraz, ktorý korešponduje s metaforickým textom," priblížil vznik klipu Juraj Vitéz a Tomáš Sloboda dopĺňa: "Zakomponovali sme do neho aj odkaz na našu hudobnú scénu, ktorá si vďaka mnohým kapelám a interpretom stále udržuje vysokú úroveň ako po umeleckej stránke, tak aj v spoločenských postojoch. Tieto dve veci spolu úzko súvisia a nedajú sa oddeliť. Za jeden z kľúčov považujem tvorbu v slovenčine."

Pieseň Vtáci je prvou ukážkou z pripravovaného siedmeho radového albumu Le Payaco. Kapela hrá v zostave Tomáš Sloboda (spev, gitara, piano), Martin Stempel (spev, basgitara), Juraj Vitéz (spev, bicie, perkusie), Tomáš „Tomky“ Vagaský (gitara) a Jerguš Oravec (spev, gitara, syntenzátory).

Komentáre