Hudba a film

SND uvedie v Modrom salóne premiéru Deklarácie závislosti

"Deklarácia závislosti je autorská hra inšpirovaná životom Edwarda Bernaysa, synovca slávneho Sigmunda Freuda, a jeho manželky Doris Fleischmanovej. "

TASR, 11. decembra 2020 15:45
Na snímke zľava kostymérka Veronika Vartíková, dramaturgička Táňa Mravcová a scenárista Michal Belej počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla po generálke pripravovanej inscenácie Michala Beleja a Daši Krištofovičovej: Deklarácia závislosti, v Bratislave 10. decembra 2020. Foto: TASR - Dano Veselský

Slovenské národné divadlo (SND) uvedie v piatok 11. decembra v Modrom salóne premiéru inscenácie Deklarácia závislosti. Ide o hru Michala Beleja a Daše Krištofovičovej, ktorá sa ujala aj réžie a rovnako navrhla scénu. Pod dramaturgiu sa podpísala Táňa Mravcová, kostýmy navrhla Veronika Vartíková, autorom hudby je Dalibor Kocian - Stroon. V novom titule, ktorý SND pripravuje v spolupráci s občianskym združením (OZ) Prvý plán, sa predstavia Gabriela Dzuríková a Andrej Šoltés (ako hosť).

Deklarácia závislosti je autorská hra inšpirovaná životom Edwarda Bernaysa, synovca slávneho Sigmunda Freuda, a jeho manželky Doris Fleischmanovej. Edward sa rozhodne strýkove poznatky využiť na manipuláciu verejnosti, preto si zakladá PR agentúru. Doris sa ako aktívna feministka chce vymaniť z roly ženy v domácnosti, preto bojuje o pozíciu partnera vo firme. Keď však dostanú za úlohu naučiť ženy fajčiť, Edward a Doris rozohrávajú strategické hry, ktoré majú dosah nielen na verejnú mienku, ale aj na ich manželstvo.

Hra podľa jej spoluautorky a režisérky rieši mnohé témy. "Hlavnou je manipulácia, tiež sa dotýka tém ako feminizmus, ovplyvňovanie verejnej mienky, reklama, public relations," povedala pre TASR Krištofovičová k predstaveniu, ktoré divákov zavedie do roku 1929, keď sa cigarety stávajú symbolom ženského hnutia v Spojených štátoch. Ženy naprieč krajinou začínajú fajčiť na znak zrovnoprávnenia s mužmi. Verejnosť však netuší, že feministický protest je v skutočnosti rafinovaná kampaň tabakového koncernu na zvýšenie tržieb z predaja cigariet.
Na snímke zľava herec Andrej Šoltés (Edward Bernays), režisérka Daša Krištofovičová a herečka Gabriela Dzuríková (Doris Fleischman) počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla po generálke pripravovanej inscenácie Michala Beleja a Daši Krištofovičovej: Deklarácia závislosti, v Bratislave 10. decembra 2020. Foto: TASR - Dano Veselský

Autori hry fungujú pod hlavičkou združenia Prvý plán, ktoré vzniklo ako platforma pre autorské ambície zakladajúcich tvorcov na poli divadla, filmu či literatúry. Belej a Krištofovičová už spoločne napísali a inscenovali tituly Vegánska apokalypsa, Smútok v srdci, falafel v placke či Fake It Till You Make It. "Väčšinou si vyberáme témy, ktoré sú naozaj aktuálne, vychádzajú z reálnych životov určitých ľudí alebo skutočných príbehov, ktoré potom spracúvame, fabulujeme, vytvárame fiktívny príbeh, ktorý sa odráža od reálnej situácie príbehu," vysvetlila Krištofovičová.

Do novej inscenácie, v ktorej tvorcovia používajú aj "ilustračné" videá či vyfabulovaný televízny spot, obsadili Gabrielu Dzuríkovú a Andreja Šoltésa. "S Andrejom dlhé roky spolupracujeme, nielen v Prvom pláne, ale aj v iných divadlách," poznamenala režisérka, ktorej sa v prípade obsadenie členky Činohry SND splnil sen: "Pracovať s Gabikou bol môj veľký sen. Odkedy som ju videla skúšať s inými režisérmi, hovorila som si, že to bude veľmi dobrá spolupráca, pretože ona pracuje nie na 100 percent, ale asi na 3000 percent, s obrovským nasadením a je veľmi profesionálna a poctivá a to sa mi na hercoch veľmi páči."

Komentáre