Hudba a film

Zuzka Smatanová: Vanilkové rožky majú svoje čaro iba na Vianoce

"Šesťnásobná zlatá slávica o sebe prezradila, že je vianočná tradicionalistka. Koledy nespieva, na darčeky kašle a záľubu našla vo vianočnom pečení."

TASR, 26. decembra 2013 9:00
Zuzana Smatanová Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Slovenská pop-rocková hviezda Zuzana Smatanová nemá obľúbené pesničky s tematikou Vianoc. Nezvykne tiež spievať koledy pri stromčeku. Keď si chce navodiť vianočnú atmosféru pri jeho zdobení či pri pečení, púšťa si napríklad Dianu Krall. „Dokážem ju počúvať keď je leto, neuveriteľne sa mi hodí k jeseni, takisto k zime. Miles Davis patrí tiež k umelcom, ktorí mi evokujú Vianoce. Koledy ja nemusím," prezradila v rozhovore Zuzka Smatanová.

Na vianočné CD Priatelia Vianoc, ktoré nahrala spolu s ďalšími interpretmi, si tiež nevybrala typicky vianočnú pesničku. Spoľahla sa na svoju obľúbenú River, ktorú pôvodne priniesla na albume Blue pesničkárka Joni Mitchell začiatkom 70. rokov minulého storočia. „Tú skladbu milujem, mám ju rada, pretože je za ňou príbeh," doplnila. Zuzana Smatanová pláva vo vodách slovenskej pop music už desať rokov. Výročie aj oslávila výberovkou najlepších skladieb s názvom Momenty 2003 - 2013, ktorú spestrila novou pesničkou Ženy aj muži.



Obyčajné Vianoce


Speváčka, skladateľka a hudobníčka ďalej prezradila, že sa sviatky chystá prežívať „úplne obyčajne". Podľa vlastných slov je tradicionalistka. „Vianoce vždy trávim s rodinou, posledné štyri roky iba s mamou, bohužiaľ, ale vždy sme si to vedeli pripraviť tak, aby to bolo príjemné pre nás. Samozrejme nás prepadnú spomienky," priznala šesťnásobná slovenská zlatá slávica, ktorá v roku 2009 stratila milovaného otca.

Zuzana Smatanová si preberá Slávika. Foto: TASR/Štefan Puškáš
Zuzanine sviatky budú teda aj tento rok „babské". „Vždy sú také obyčajné, také naše, príjemné. Vôbec nič neriešime, žiaden zhon, ani darčekový. Sme dve ženy, ktoré si vedia povedať - kašlime na darčeky," priblížila svoje Vianoce s mamou autorka hitov Nech sa deje, čo sa má, Nekráčaj predo mnou, Včely, Stačí si priať, Daj ruku do mojej ruky či Lietajúci Cyprián.

„Som strašne šťastná, že mamu ešte mám, že môžeme byť spolu pri jednom stole. To je asi pre nás to naj. Sedíme a veľa debatujeme, tešíme sa z toho, že sme stále spolu," povedala Zuzana a priznala aj to, že našla záľubu vo vianočnom pečení. „Strašne mám rada suché pečivo, neznášam tie plnkové veci," doplnila s tým, že na sviatočnom stole u Smatanovcov nebudú chýbať napríklad orechové hviezdičky a vanilkové rožky. „Je zvláštne a zároveň smiešne to, že keby ich človek urobil v lete, tak to nechutí. Vanilkové rožky majú svoje čaro iba na Vianoce," poznamenala s úsmevom.

Svojim fanúšikom sľubuje na rok 2014 nové pesničky. „Som človek, ktorý potrebuje stále niečo tvoriť, stále ma niečo zasiahne do srdca, čo potom potrebujem dať na papier a zhudobniť to zároveň," dodala speváčka a pochválila sa aj zaujímavou spoluprácou, ktorú plánuje na jar a veľmi sa na ňu teší. Podrobnosti však prezradiť odmietla s tým, že najprv musí osloviť dotyčného umelca.

Komentáre