Hudba a film

Slovenským virtuózom roka 2022 je 11-ročná Klára Valentovičová

"Klára navštevuje Základnú umeleckú školu L. Árvaya v Žiline a na zobcovej flaute hrá od piatich rokov. "

TASR, 21. decembra 2022 15:10
Na snímke flautistka Klára Valentovičová a jej pedagóg Pavol Stiller. Foto: Anna Guthrie

Slovenským virtuózom roka 2022 sa stala 11-ročná Klára Valentovičová. Mladá hudobníčka uspela vo finálovom kole medzinárodnej súťaže v klasickej hudbe Virtuózi, v ktorom každá zo zúčastnených krajín spoznala svoj najväčší talent. Ten vybrala medzinárodná porota na čele so svetovou hviezdou Plácidom Domingom. Finále súťaže odvysielala televízna Dvojka v piatok 16. decembra. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský.

V tomto roku súťažiaci z krajín V4 a Slovinska ukázali svoje hudobné talenty a zabojovali o prvenstvo v rámci svojej domovskej krajiny. Slovenskou najúspešnejšou reprezentantkou sa stala Klára Valentovičová, 11-ročná žiačka osemročného gymnázia. "Porotu presvedčila svojou hrou na zobcovej flaute," dodáva RTVS.

Klára navštevuje Základnú umeleckú školu L. Árvaya v Žiline a na zobcovej flaute hrá od piatich rokov. Má dvoch súrodencov, sestru a brata. Klára hráva na sopraninovej, sopránovej a altovej zobcovej flaute. Slovenská víťazka je úspešnou nielen v hre na zobcovej flaute, ale aj v matematike, či dokonca v šachu. Jej hudobným vzorom je Ajna Marosz, slovenská víťazka Virtuózov z roku 2020.

Úspešná Slovenka s ďalšími štyrmi víťazmi z ostatných zúčastnených krajín (Maďarsko, Poľsko, Česko a Slovinsko) získala 10.000 eur a čaká ju séria vystúpení v najslávnejších koncertných sálach sveta.

Komentáre