Hudba a film

Skutok sa stal

"Dňa 12. septembra 2019 bude do kín uvedený nový slovenský dokumentárny film Skutok sa stal režisérky Barbory Berezňákovej."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 6. septembra 2019 15:36
Skutok sa stal Foto: LEON Productions
Dňa 12. septembra 2019 bude do kín uvedený nový slovenský dokumentárny film Skutok sa stal režisérky Barbory Berezňákovej, ktorý podáva správu o stave našej krajiny cez životný príbeh a vzťah troch kamarátov - Oskara Fegyveresa, Róberta Remiáša a Petra Tótha. Originálny a vizuálne sugestívny pohľad mladej autorky na našu nedávnu históriu ale aj prítomnosť, sa chce stať naliehavým impulzom pre spoločenskú (seba)reflexiu.

Prvýkrát bude film premietaný pre verejnosť na festivale Cinematik 11 septembra o 17:00 v kine Fontána v Piešťanoch.
Skutok sa stal Foto: LEON Productions

Film Skutok sa stal sa zaoberá politickými zločinmi spáchanými v novovzniknutej Slovenskej republike v 90. rokoch minulého storočia, ktoré neboli nikdy potrestané – akými boli únos prezidentovho syna, vražda Róberta Remiáša a kauza Technopol. Príbeh je rozprávaný prostredníctvom troch zúčastnených postáv - obete vraždy, svedka únosu prezidentovho syna a vtedy mladého investigatívneho novinára. Divák vidí, ako sa traja priatelia (Oskar Fegyveres - svedok, Róbert Remiáš - obeť a Peter Tóth - novinár) zapletú do vysokej politickej hry a sleduje, ako sa ich osobnosti a ľudské osudy ďalej vyvíjajú.

Režisérka Barbora Berezňáková k filmu uviedla: „Môj film nie je len o vražde alebo únose samotnom. Dôležitý je odkaz, ktoré tieto kauzy so sebou nesú. To, že sa „skutok nestal“, napriek tomu, že je tu niekoľko mŕtvych, ovplyvňovalo a ovplyvňuje celú spoločnosť a osudy ľudí až doteraz. Film Skutok sa stal je pre mňa v prvom rade reflexia krajiny, v ktorej žijem/e. Som presvedčená, že precedens nepotrestaného zločinu, ignorovaného toľko rokov, z nás robí apatické obete systému. Film sa snaží nielen objasňovať zločiny z našej minulosti, ale aj poukázať na to, do akej miery sú tieto udalosti prepojené s prítomnosťou, a to aj s ľuďmi, u ktorých sa ukázalo, že sú údajne zodpovední za vraždu investigatívneho novinára Jana Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej z jari roku 2018.

Skutok sa stal je silným dokumentárnym odkazom, ktorý prinesie slovenským divákom aj nové a dôležité súvislosti a odhalenia a jeho cieľom je nastoliť v celej spoločnosti diskusiu o tom, že skutok sa stal a celé je to trochu inak.

Producentom filmu je LEON Productions, spol. s r.o., koproducentmi sú RTVS - Rozhlas a televízia Slovenska, Frame Films, s.r.o. a Známa frima, s.r.o. Vznik filmu finančne podporil Audiovizuálny fond, Ministerstvo kultúry SR, český Státní fond kinematografie a Bratislavský samosprávny kraj. Distribúciu filmu finančne podporil Audiovizuálny fond. Distribúciu filmu zabezpečuje distribučná spoločnosť Forum Film.

Žáner: dokument
Krajina: Slovensko
Réžia: Barbora Berezňaková
Scenár: Barbora Berezňaková
Hrajú: Oskar Fegyveres, Róbert Remiáš, Peter Tóth
Premiéra: 12. septembra 2019
Odporúčaná prístupnosť: od 12 rokov

Komentáre