Hudba a film

Skupina Kabát oslavuje 30 rokov, oslávi ich na Tehelnom poli

"Skupina Kabát vznikla v českých Tepliciach, jej zakladajúcimi členmi boli M. Špalek a T. Krulich, neskôr prišli do skupiny bubeník R. Hurčík a spevák J. Vojtek, v roku 1990 aj gitarista Ota Váňa."

TASR, 19. mája 2019 9:00
V Piešťanoch bol jediný koncert kapely Kabát na slovensku Foto: TASR
Česká rocková legenda Kabát oslavuje 30 rokov na hudobnej scéne. K tomuto výročiu pripravila koncertnú šnúru s názvom Kabát – 30 let – Po čertech velký turné, na ktorom odohrá šesť koncertov a jeden z nich v slovenskej metropole. Začína 1. júna v Brne, 5. júna bude koncertovať na novom futbalovom štadióne v Bratislave, ďalšími zastávkami budú 8. júna Ostrava, 15. júna Teplice, 22. júna Praha a 14. septembra Plzeň.

Podľa slov členov kapely, ktoré zazneli v utorok na tlačovej konferencii, dvakrát oslavovali okrúhle výročie koncertom Na Vypichu. Tento rok sa rozhodli pre zmenu, napriek jubileu nechceli organizovať mnohopočetné turné, preto si vybrali šesť miest a jedným z nich je aj Bratislava. Pritom koncert na Tehelnom poli bude ich jediným koncertom na Slovensku v tomto roku. Predkapelami budú Iné Kafe a Horkýže Slíže. Každá z nich odohrá 40-minútový set.

„Máme pripravené pesničky, ktoré sme dlho nehrali. Aby to bolo trocha iné, aby ten repertoárový list nebol vždy rovnaký, aby sa neopakoval. Keď už je to výročie, aby sme hrali aj pesničky, ktoré sme dlho nehrali. Nie je ich veľa, je pravda, že náš set list zostavujeme podľa názoru fanúšikov, a oni si stále píšu o rovnaké. Snažíme sa to dodržať, oživujeme to pre nás, aby sme nehrali to isté, jedna – dve tam zaznejú, ktoré sme nehrali, Lady Gag a Rin, Jen jsem ztratil směr. Sú nové v našom repertoári, aj keď už sú staré. Pódium bude upravené tak, aby sme boli blízko pri fanúšikoch, vymýšľali sme, ako obsiahnuť pri veľkosti pódia čo najväčší priestor, urobili sme tri dlhé móla medzi ľudí. Viac ale nepoviem, lebo by som vyzradil know-how koncertu. Aj zvukovo to bude dobré, štadión je uzatvorený, aparatúra to utiahne, fanúšikovia si hádam aj s nami zaspievajú a nepôjdu domov hluchí,“ povedal pre TASR Josef Vojtek.

Skupina Kabát vznikla v českých Tepliciach, jej zakladajúcimi členmi boli Milan Špalek a Tomáš Krulich, neskôr prišli do skupiny bubeník Radek Hurčík a spevák Josef Vojtek, v roku 1990 aj gitarista Ota Váňa. V tejto zostave hrajú dodnes. Začínali ako trashmetalová skupina, neskôr sa preorientovali na rock. Štartom na ich úspešnú dráhu bol rok 1991, keď vydali prvý album Má ji motorovou. V máji 2007 reprezentovali Českú republiku na piesňovej súťaži Veľká cena Eurovízie so skladbou Malá dáma.

Na svojom konte majú 11 štúdiových albumov, ten najnovší Do pekla/Do nebe vydali 22. mája 2015. K diskografii patrí aj CD a DVD s názvom Po čertech velkej koncert, ktoré vydali v novembri 2009. Je záznamom ich koncertu na pražskom Vypichu z 12. septembra 2009, na ktorý prišlo viac ako 60.000 divákov. Koncert Na Vypichu zopakovali po piatich rokoch 13. septembra 2014 pod názvom Po čertech velkej koncert II, prišlo viac ako 70.000 divákov. Na svojom konte majú 11 zlatých slávikov, 12. slávika za rok 2017 pre nejasnosti v hlasovaní vrátili organizátorom.

Komentáre