Hudba a film

Skupina Funkiez predstavila nový letný song Ľúb ma takú

"Text skladby napísala Okálová. Tvrdí, že tvoriť slovenské texty, aby zneli naozaj prirodzene a ešte vo funkovom štýle, nie je vôbec jednoduché."

TASR, 21. júla 2022 9:12
Snímka z videoklipu skupiny Funkiez. Foto: YouTube - funkiezfunkiez

Skupina Funkiez predstavila nový letný song Ľúb ma takú. Text skladby, ktorá oslavuje ženskú prirodzenosť, má na konte speváčka Alexandra Okálová. Po prvý raz má kapela k novinke aj unikátny animovaný klip. TASR informovala PR manažérka Nora Krchňáková.

O základnú harmóniu v novinke Ľúb ma takú sa postaral Martin Ferenčík a ostatní muzikanti prispeli svojim partom dodatočne. Niektoré vokály a nápady potom vznikli priamo pri nahrávaní v štúdiu.

"Pieseň vznikla počas 'koronového' obdobia, keď sme ako kapela pociťovali obrovské prázdno a žiadalo sa nám niečo vytvoriť, aby sme náhodou nezabudli, že pre hudbu žijeme. A keďže sme sa nemohli stretávať, vznikal song korešpondenčne. Náš ex-klávesák Martin Ferenčík vymyslel základný motív, ktorý poslal Saši a jej okamžite napadla doň melódia, potom text a skladba bola viac-menej na svete," hovorí kapelník Robo Rist.

Text skladby napísala Okálová. Tvrdí, že tvoriť slovenské texty, aby zneli naozaj prirodzene a ešte vo funkovom štýle, nie je vôbec jednoduché. Autorka text venovala všetkým ženám, ktoré uverili tomu, že nie sú dosť krásne, múdre či dobré, aby ich muži milovali.

Skladba dostala aj obrazovú podobu. Funkiez sa prvýkrát rozhodli pre animovaný klip, za ktorým stojí režisérsko-scenáristické duo Radovan Marček a Lenka Mišincová z animačného štúdia Kreus film z Prahy. Na animácii sa spolupodieľali Tomáš Hájek a Tomáš Holub.

"Videoklip je vytvorený kombináciou rôznych animačných techník. Digitálnej koláže, stop motion animácie a reálneho videa. Hlavná postava je speváčka Saša a ruka, ktorá symbolizuje muža. Klip sme vyrábali počas lockdownov, preto bola výroba komplikovanejšia ako za normálnych okolností. Každý člen tímu bol na inom mieste a celý projekt sme koordinovali on-line," vysvetľuje Rist.

Funkiez prebrali žezlo po slávnej Made 2 Mate a okamžite spôsobili rozruch na slovenskej funky scéne. Aktuálne zloženie kapely je Alexandra Okálová – spev, Šimon Švidraň - gitara a spev, Diana Ristová – spev, Patrik Nosko – basgitara, vokály, Robo Rist - bicie a Erik Dimitrov – klávesy.

Ľúb ma takú klip:

Komentáre