Hudba a film

S letnými prázdninami sa začal aj Fest Anča 2021

"Fest Anča 2021 sa uskutočňuje naživo v minimalistickom pandemickom variante."

TASR/Webmagazin.sk, 2. júla 2021 23:11
Národnú cenu za dizajn 2020 dostal aj merch medzinárodného festivalu animovaných filmov pre dospelého diváka Fest Anča od Ivany Palečkovej. Foto: Facebook Fest Anca

S letnými prázdninami sa začal aj medzinárodný festival animácie Fest Anča 2021. V poradí 14. ročník festivalu, ktorý tradične začiatkom júla spestruje kultúrne dianie v Žiline, môžu diváci sledovať od štvrtka online, tú najlepšiu animáciu z posledných dvoch rokov dostanú priamo do počítačov až do 11. júla.

Časť festivalového programu je však dostupná aj naživo. Koncerty či diskusie môžu priaznivci animácie sledovať bezplatne na facebookovej stránke festivalu.

Fest Anča live - premietania aj sprievodné podujatia si diváci môžu v obmedzenom režime užiť do 4. júla v žilinskej Novej synagóge a kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie.

„Maximálna kapacita každej zo sál, ktoré máme k dispozícii, je po zohľadnení kultúrneho semafora do 30 miest. Návštevníci si budú môcť na mieste kúpiť jednorazové lístky na jednotlivé premietania a koncerty priamo pred ich začiatkom do naplnenia kapacity," avizujú organizátori.

Filmový aj sprievodný program ponúka Fest Anča prostredníctvom streamingovej platformy Festhome.com. Filmy sú dostupné pre divákov zo Slovenska, ale v niektorých sekciách aj pre divákov z iných európskych krajín. Sledovať ich môžu so slovenskými a anglickými titulkami.

„Filmy, ako aj väčšinu sprievodného festivalu bude možné si pozrieť ešte týždeň po premietaní, teda do 11. júla. Výnimkou budú koncerty, ktoré ostanú online len 24 hodín po odohraní," upozorňuje riaditeľka festivalu Ivana Sujová.

Tohtoročnou témou festivalu sú Tradície. Tie budú prítomné napríklad v celovečernom animovanom dokumente o slovensko-maďarských vzťahoch Felvidék - Horná Zem (2014), v experimentálnom filme Dom vlkov (2018), ale aj v kultovom filme Viktora Kubala Krvavá pani (1980). Diváci ich budú môcť sledovať online a v obmedzenej kapacite aj v hlavných dejiskách festivalu. Fest Anča 2021 sa však uskutoční naživo v minimalistickom pandemickom variante.

„Na mieste bude chýbať viacero stálic, na ktoré sme zvyknutí. Nebudeme mať veľké premietania, veľa živého programu pre množstvo ľudí, a teda možno aj festivalová atmosféra bude tento rok trochu iná," priznávajú organizátori festivalu, ktorý je tento rok z dôvodu bezpečnosti bez stanového mestečka, gastrozóny i workshopov a iných kontaktných formátov.

Komentáre