Hudba a film

S hrdinami komédie Nedotknutí sa v kinách vydáte na unikátnu cestu

"Film, ktorý vás pohladí na duši... "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 16. júla 2020 11:21
Nedotknutí (COME AS YOU ARE) Foto: Continental film
Do slovenských kín príde už 23. júla komédia Nedotknutí, inšpirovaná neuveriteľným, no skutočným príbehom. Trojica mladých hendikepovaných mužov sa na filmových plátnach vyberie na cestu za stratou panictva.

Scotty, Matt a Mo. Dvaja sú pripútaní na invalidné vozíky, tretí je zrakovo postihnutý. Rozhodnú sa utiecť od svojich prehnane starostlivých rodičov do Montrealu, kde sa nachádza unikátny nevestinec pre ľudí so špeciálnymi potrebami. Cieľ cesty je jasný – prísť o panictvo a stať sa nezávislými. Na bláznivý road trip sa s nimi vydáva aj šoférka a opatrovateľka Sam, ktorá im, nič netušiac, pomáha na úteku od znepokojených rodičov.

Snímka Nedotknutí je inšpirovaná príbehom muža menom Asta Philpot, Američana žijúceho vo Veľkej Británii. Ten trpí artrogrypózou, chorobou postihujúcou pohybové schopnosti. Keď sa pred rokmi počas dovolenky v Španielsku dopočul o legálnom nevestinci s bezbariérovým prístupom, miesto navštívil a stratil tam panictvo. Neskôr zorganizoval výlet s podobným cieľom s dvojicou ďalších mladíkov. Jeho činy inšpirovali vznik dokumentárneho filmu televíznej stanice BBC, neskôr hranej belgickej snímky Hasta la vista!, vďaka úspechu ktorej vznikla aj komédia Nedotknutí.

Postihnutia Scottyho, Matta a Moa sú fyzické, ale všetci ich s nimi prežívame vďaka našej vlastnej verzii, či už fyzickej, alebo duševnej či dokonca situačnej. Každý máme svoje obmedzenia a ich oduševnenie okúsiť život, zahodiť prekážky, bolo pre mňa inšpiráciou. Posolstvo, ktoré vysiela ich cesta, prekračuje schopnosti, rasu i postavenie. Ide o skúsenosti ľudí. A navyše je to zábavné,“ hovorí režisér Richard Wong, ktorý počas príprav filmu intenzívne spolupracoval aj so samotným Philpotom.

Snímku Nedotknutí, v ktorej hlavných úlohách sa predstavia Grant Rosenmeyer, Hayden Szeto, Ravi Patel a na Oscara nominovaná Gabourey Sidibeová, prinesie do slovenských kín distribučná spoločnosť Continental film.

Nedotknutí
Originálny názov: COME AS YOU ARE
Premiéra: 23. júla 2020
Krajina pôvodu: USA
Žáner: komédia
Dĺžka: 106 min
Jazyková verzia: originálna verzia + české titulky
Odporúčaná prístupnosť: tento film je nevhodný pre maloletých do 15 rokov
Formát: 2D
Réžia: Richard Wong
Scenár: Erik Linthorst
Kamera: Richard Wong
Hrajú: Grant Rosenmeyer, Hayden Szeto, Ravi Patel, Gabourey Sidibe

Komentáre