Hudba a film

RTVS vyhlasuje 38. ročník pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad

"Autori a interpreti môžu svoje súťažné skladby prihlásiť prostredníctvom prihlasovacieho formulára na webstránke verejnoprávnej inštitúcie. "

TASR, 5. mája 2022 8:53
Archívna snímka z finálového koncertu 37. ročníka pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad 2021 v košickom Kulturparku 6. novembra 2021. Foto: TASR – František Iván

Autori a interpreti môžu prihlasovať svoje vlastné, po slovensky spievané skladby do 38. ročníka pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad. Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže je Štúdio RTVS Košice. Uzávierka je 31. augusta, finále sa uskutoční 22. októbra. Informoval o tom v pondelok PR manažér RTVS Stanislav Čačko.

Súťaž vytvára priestor na propagáciu a prezentáciu autorským tímom, spevákom a skupinám, ktorí produkujú pôvodnú slovenskú populárnu hudbu. Na víťazov čakajú finančné ceny. Novinkou aktuálneho ročníka budú Cena Rádia Slovensko – garantovaný počet odohratí ocenenej skladby v programoch rádia a Cena východoslovenských internátnych rozhlasových štúdií – programová podpora ocenenej skladby v programoch troch štúdií - Rádio 9, ŠtuRko a Rádio PaF.

„Presadiť sa v dnešnej silnej konkurencii s pôvodnou hudbou nie je vôbec jednoduché. Sám poznám mnoho kapiel a hudobníkov, ktorým sa to nepodarilo a predčasne ukončili sľubnú hudobnú kariéru. Košický zlatý poklad je preto vítanou pomocou začínajúcim muzikantom, a to nielen preto, že je to tradičná dlhoročná značka, ale aj preto, že má za sebou silného gestora – Rozhlas a televíziu Slovenska,“ povedal riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala.

Autori a interpreti môžu svoje súťažné skladby prihlásiť prostredníctvom prihlasovacieho formulára na webstránke verejnoprávnej inštitúcie. Z prihlásených piesní vyberie výberová komisia začiatkom septembra dve skupiny postupujúcich piesní. Do prvej skupiny vyberie šesť, ktoré postúpia priamo do finále. Do druhej skupiny - do semifinálového kola súťaže vyberie najviac 20 piesní. Semifinálové kolo súťaže odvysiela 17. septembra Rádio Slovensko a šesť súťažných piesní s najvyšším počtom získaných SMS hlasov postúpi do finále na základe hlasovania poslucháčov.

Pesničková súťaž Košický zlatý poklad vznikla v roku 1980. Vo finálových kolách uplynulých ročníkov zaznelo dokopy 409 finálových súťažných piesní. K najznámejším interpretom, ktorí na Košickom zlatom poklade odštartovali svoju kariéru, patria Peter Nagy, Beáta Dubasová, No Name, Nocadeň, Marián Čekovský, Peter Cmorik, Iconito či Tomáš Buranovský.

„Je to etablovaná renomovaná a z pohľadu histórie aj najdlhšie existujúca súťaž tohto formátu na Slovensku. Verím, že jej 38. ročník opäť osloví a priláka mnoho hudobníkov a textárov a možno aj vďaka nej vzniknú nové kvalitné pesničky,“ uviedol riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy.



Komentáre