Hudba a film

Radošinské naivné divadlo prináša už svoju 67. premiéru – Spev kohúta

"Radošinské naivné divadlo patrí k najnavštevovanejším divadlám na Slovensku."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 9. novembra 2021 17:20
Radošinské naivné divadlo prináša už svoju 67. premiéru – Spev kohúta Foto: Ctibor Bachratý
Návštevníkov láka na svieže príbehy plné života, ktoré prinášajú nielen úsmev, ale zároveň nastavujú zrkadlo danej dobe aj spoločnosti. Inak tomu nebude ani v prípade už 67. premiéry Radošincov s názvom Spev kohúta. Činnosť RND intenzívne podporuje generálny partner divadla Poštová banka a spoločne predĺžili spoluprácu až do konca roka 2022.

Nová premiéra v predvianočnom čase
Nová divadelná hra z pera Stanislava Štepku Spev kohúta sa na doskách Radošinského naivného divadla práve premiéruje. Táto dedinská „trpká“ komédia s kriminálnou zápletkou sleduje príbeh Bečkovcov, ktorí sa z mesta presťahujú za idylou vidieka. Spev kohúta preverí medziľudské vzťahy a poodhalí ľudské postoje a charaktery. „Zásluhou našich partnerov či skôr priateľov v Poštovej banke Radošinské naivné divadlo stále žije a môže sa aj v tejto neprajnej pandemickej dobe s humorom vyjadriť na scéne k tomu, ako tu žijeme, akí sme k druhým i k sebe, slovom, prečo je náš život taký, aký je, a prečo nie je o čosi lepší a veselší. Do života štyroch dedinských rodín v komédii Spev kohúta nečakane zakikiríka ráno o štvrtej kohút, a to je priam povel na to, aby sme zrazu naplno predstavili naše charaktery. A my všetci sa v tom lepšom prípade zasmejeme sami na sebe a na svojej biede, “ vysvetľuje Stanislav Štepka, riaditeľ Radošinského naivného divadla.


Foto: Ctibor Bachratý

Pandémia preverila fanúšikov aj samo divadlo
Pandémia, ktorá na Slovensku zatvorila prvýkrát brány divadiel už v marci 2020, ohrozila fungovanie mnohých kultúrnych inštitúcií. Mesiace bez predstavení boli obrovskou výzvou aj pre Radošincov. „Prvá vlna pandémie nás nesmierne zaskočila a vlastne takmer na rok znemožnila pokračovanie našej činnosti. Rušili sme predstavenia tak v domovskom divadle, ako aj zájazdy. Veľmi si však ceníme, že naši fanúšikovia nás podporili na každom jednom predstavení, ktoré sme mohli v súlade s protipandemickými opatreniami odohrať. Vďaka nim, ako aj podpore našich partnerov tak môžeme aj ďalej pokračovať v predstaveniach a prinášať smiech a radosť našim divákom,“ hovorí Ladislav Hubáček, manažér Radošinského naivného divadla.

Napriek všetkým úskaliam a rizikám sa Radošinské naivné divadlo rozhodlo pripraviť unikátny predvianočný darček pre všetkých milovníkov divadla vo forme úplne novej divadelnej hry. „Úprimne sa tešíme na našich divákov, ktorí v hre Spev kohúta nájdu nielen ˏstaré´ Radošinské naivné divadlo, teda s humorom, nárečím a piesňami, ako aj mnoho nových a nečakaných javiskových scén a piesní, ktoré asi budú pre návštevníkov nášho divadla prekvapením. Veríme, že prekvapením príjemným,“ dopĺňa Stanislav Štepka.


Foto: Ctibor Bachratý

Partnerstvo s Poštovou bankou predĺžené až do konca roka 2022
Pre kultúru boli posledné dva roky vskutku náročné a mnohé divadlá doslova bojovali o prežitie. Ich podpora je o to dôležitejšia, že bez umenia nemá šancu napredovať a zlepšovať sa žiadna spoločnosť. „Radošinci sú slovenský unikát a prinášajú krásu divadelného kumštu nielen divákom na ich domovských doskách, ale aj do všetkých regiónov Slovenska. Ich hry dokážu osloviť ľudí bez rozdielu veku, pohlavia či spoločenského statusu. Byť skutočne blízko ľudom, to máme spoločné,“ hovorí Melinda Burdanová, výkonná riaditeľka Poštovej banky.

Poštová banka je generálnym partnerom Radošinského naivného divadla už 9. sezónu a tento rok opäť predĺžila spoluprácu s RND až do decembra 2022. „Stojíme pri svojich partneroch bez ohľadu na náročnosť doby a vyberáme si zmysluplné spolupráce, ktoré prinášajú bežným ľudom pridanú hodnotu a zároveň radosť do každodenného života. Preto bolo pre nás predĺženie partnerstva úplne prirodzené a ani na okamih sme neváhali,“ dodáva Melinda Budranová z Poštovej banky.

Poštová banka dlhodobo pomáha vo viacerých sférach spoločnosti. Je stabilným partnerom nielen najrôznejších kultúrnych inštitúcií a podujatí, ale výrazne sa angažuje sa aj v oblasti charity a podporuje komunitný rozvoj.

Komentáre