Hudba a film

Projekt Prvá pokračuje nakrúcaním príbehov výnimočných žien súčasnosti

"V týchto dňoch sa spracovávajú profily lekárky Kristíny Križanovej, evanjelickej farárky Anny Polckovej, výtvarníčky Emílie Rigovej, kurátorky Jany Švantnerovej, skladateľky Ľubice Čekovskej."

TASR/Webmagazin.sk, 14. januára 2021 12:52
Na snímke nakrúcanie portrétu výtvarníčky Emílie Rigovej. Foto: Prvá

Úspešný projekt Prvá vstúpil na prelome rokov do ďalšej fázy - novej platformy www.prvadnes.sk.
Ide o pokračovanie dokumentárnej série a aktivít vzdelávacieho projektu Prvá. Dramaturgia sa posunula do prítomnosti, aby verejnosti ponúkla portréty súčasných žien, ktoré menia našu spoločnosť aj život k lepšiemu. V týchto dňoch sa spracovávajú profily lekárky Kristíny Križanovej, evanjelickej farárky Anny Polckovej, výtvarníčky Emílie Rigovej, kurátorky Jany Švantnerovej, hudobnej skladateľky Ľubice Čekovskej. Portréty 15 žien bude tvoriť viacero umeleckých výstupov, prvé z nich budú hotové už na jar.

“Chceme predstaviť široké spektrum, ktoré v istom ohľade zrkadlí profesie z “historickej” kolekcie a prináša aj nové oblasti, no v globále ukazuje individualitu a hodnoty modernej súčasnej ženy. Zaujímajú nás silné osobné príbehy a inšpiratívny pohľad na svet. Nie superhrdinky, ale plnokrvné osobnosti, ktorých úspechy nie sú len plné vavrínov, no sú za nimi neľahké rozhodnutia, pády, chyby a straty,” povedala producentka cyklu Barbara Janišová Feglová zo spoločnosti HITCHHIKER Cinema.

Internetová stránka www.prvadnes.sk ponúkne širokej verejnosti nové formáty – autorské texty, krátke filmy, výtvarne štylizované interpretácie, komiksy, rozhovory a ďalšie odkazy. Nosným obsahom budú krátke filmy, spracované ako dokumentárne portréty, ktoré vychádzajú z obsahovej aj formálnej koncepcie pôvodného cyklu PRVÁ. Za dokumentárnymi filmami stoja režisérky mladšej generácie: Jana Bučka, Dorota Vlnová, Ivana Hucíková, Jana Durajova, Barbora Sliepková, Lena Kušnieriková.
Snímka z nakrúcania portrétu lekárky Kristíny Križanovej. Foto: Prvá

“Keďže ide o žijúce protagonistky, dokumenty nebudú vystavané z výpovedí iných osôb, ale budú koncipované ako osobné sebareflexie samotných protagonistiek. Animovaná vizitka je štylizovaným vyjadrením emocionálnej esencie protagonistky, komiks zase interpretuje formatívny moment z jej života,” dodala producentka s tým, že autorkami výtvarných prvkov sú Ové Pictures. Texty a rozhovory uverejnené na webove stránke budú zamerané na profesné pôsobenie osobností.

Tvorcovia a tvorkyne projektu majú ambíciu prehĺbiť záujem najmä mladých ľudí o vzdelanie, súčasné dianie a pozitívne vzory. Už na jar sa môžu fanúšikovia projektu tešiť na prvé výstupy, celkovo bude kolekciu tvoriť 15 profilov žien, ktoré sa presadili v rôznych oblastiach spoločenského života. Koncepcia a náplň stránky vzniká v spolupráci občianskeho združenia CHARACTER – Film Development Association so scenáristami, dokumentaristami, animátormi a mnohými ďalšími odborníkmi a autormi. Obsah a posolstvo tak budú reprezentovať viaceré umelecké žánre i komunikačná kampaň na sociálnych sieťach.
Potréty slovenských prikopníčok v rôznych oblastiach kultúrneho, spoločenského či vedeckého zamerania z prvej série portétov projektu Prvá. Foto: Prvá

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Hlavné mesto SR Bratislava prostredníctvom Nadácie mesta Bratislavy, Nadácia Tatra banky a Bratislavský samosprávny kraj.

Komentáre