Hudba a film

Pred 35 rokmi odohrala Joan Baezová legendárny koncert v Bratislave

"Počas svojho vystúpenia na Bratislavskej lýre verejne pozdravila Václava Havla a predstaviteľov Charty 77."

TASR, 10. júna 2024 18:25
V rámci programu vystúpila Joan Baezová /na snímke/, ktorá privítala medzi hosťami Václava Havla a pozvala na pódium pesničkára Ivana Hoffmanna. Pasienky 10. júna 1989. Foto: TASR - Pavel Neubauer

K hviezdam Bratislavskej lýry v roku 1989 patrila aj americká folková speváčka, gitaristka a skladateľka Joan Baezová. V rámci svojho vystúpenia, ktoré vysielala aj Československá televízia, verejne pozdravila disidenta Václava Havla a ďalších - ako sama povedala - priateľov z Charty 77. Zároveň na pódium pozvala vtedy zakázaného slovenského pesničkára Ivana Hoffmana, ktorý začal hrať pieseň Nech mi nehovoria. Tú však nedohral, lebo organizátori festivalu mu na pokyn Štátnej bezpečnosti (ŠtB) vypli mikrofón.

V pondelok 10. júna uplynulo 35 rokov od jej legendárneho vystúpenia v Bratislave.

Joan Baezová sa narodila 9. januára 1941 v New Yorku. S folkovou hudbou sa stretla koncom 50. rokov minulého storočia, v čase, keď mala za sebou strednú školu a nedokončené štúdium na umeleckej fakulte Bostonskej univerzity. Po desiatkach vystúpení v malých kluboch v Bostone a Chicagu sa v roku 1959 postavila na pódium folkového festivalu v Newporte. Jej vystúpenie zaznamenalo úspech a o rok neskôr vydala prvý a hneď úspešný album s názvom Joan Baez.

V roku 1961 zažila aj jedno z osudových stretnutí. Zoznámila sa s vtedy začínajúcim Bobom Dylanom, ktorého nielen uviedla na folkovú scénu, ale s ním aj spolupracovala. Ich pracovný vzťah prerástol po čase do partnerského, ale neskôr sa rozišli.

Americká folková speváčka Joan Baez (vľavo), Václav Havel (uprostred) a Iveta Radičová, archívne foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Od začiatku kariéry sa aktívne vyjadrovala k politickým či celospoločenským témam. Počas pochodu proti segregácii na amerických školách sa postavila vedľa Martina Luthera Kinga. Na začiatku 60. rokov minulého storočia založila v meste Carmel Ústav na výskum nenásilia. Aktívne vystupovala proti vojne vo Vietname. V roku 1973 vydala platňu Were Are You Now, My Son, ktorej jednu celú stranu vypĺňal zvukový záznam amerického bombardovania vo Vietname.

Svoju angažovanosť predviedla Baezová aj 10. júna 1989 počas Bratislavskej lýry. V hľadisku športovej haly na Pasienkoch v rámci svojho vystúpenia verejne pozdravila Václava Havla a predstaviteľov Charty 77 a venovala im jednu z piesní. Tí boli vďaka nej prítomní nielen v zákulisí, ale aj priamo v hľadisku. Do svojho programu zaradila tiež skladbu, ktorú ako povedala, spievala deň predtým svojmu priateľovi Lechovi Walesovi.

Na pódium pozvala aj v tom čase zakázaného slovenského pesničkára Ivana Hoffmana, ktorý začal hrať pieseň Nech mi nehovoria. Nedohral ju však, lebo organizátori festivalu mu museli vypnúť mikrofón. Dramatická situácia sa zopakovala aj potom, ako sa na pódiu po jej boku objavil český pesničkár Vladimír Merta. Na zásah ŠtB bola po koncerte zrušená aj tlačová konferencia s americkou hudobníčkou.

Oficiálne československé média vtedy o prerušení koncertu neinformovali, ale okolnosti okolo vystúpenia Baezovej sa medzi ľuďmi rýchlo rozšírili. Koncert americkej pesničkárky sa tak stal jednou z udalostí, ktoré prispeli k pádu komunistického režimu v Československu v novembri roku 1989.

Na snímke Joan Baez 19. júla 2008 na hudobnom festivale Bažant Pohoda v Trenčíne. Foto: TASR Radovan Stoklasa


Baezová mala k československému disentu blízko ešte pred legendárnym koncertom. V roku 1976 protestovala proti prenasledovaniu členov skupiny Plastic People Of The Universe a o dva roky neskôr si v Londýne verejne pripomenula okupáciu Československa vojskami Varšavskej zmluvy z roku 1968.

S Václavom Havlom sa na Slovensku stretla aj v roku 2008, keď účinkovala na trenčianskom hudobnom festivale Pohoda. Do Bratislavy sa vrátila v októbri 2014, keď sa uskutočnil jej koncert v Aegon aréne NTC. Koncert v hlavnom meste Slovenska si zopakovala aj v roku 2018.

V roku 2015 Baezovú za jej aktivity ocenila medzinárodná organizácia Amnesty International (AI) Cenou Veľvyslanec svedomia. Je držiteľkou Ceny Grammy za celoživotné dielo (2007) a v roku 2017 ju uviedli do Rokenrolovej siene slávy (Rock and Roll Hall of Fame).

Komentáre