Hudba a film

Pokúsil som sa vystihnúť jeho charakter, hovorí Kotek z filmu Vlny

"Najvýraznejšie sú asi tie fúzy, ktoré sa mi podarilo vypestovať, uviedol Kotek k stvárneniu reálnej osoby."

TASR, 31. júla 2024 15:28
Na snímke český herec Vojtěch Kotek pózuje po novinárskej projekcii filmu Vlny v Bratislave 30. júla 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Po úspechu na karlovarskom festivale mieri najnovší film režiséra a scenáristu Jiřího Mádla Vlny do slovenských kín. V dobovej snímke, ktorá publikum vráti do Československa konca 60. rokov, si Vojtěch Kotek zahral historicky známu postavu Jiřího Dienstbiera (1937 - 2011). Zahraničnopolitického redaktora a komentátora v Československom rozhlase, ktorý sa v auguste 1968 zúčastnil na protiokupačnom vysielaní.

"Pre väčšinu divákov je to asi najzvučnejšie meno, pretože jeho kariéra siahala napríklad až do Občianskeho fóra. Pokúsil som sa vystihnúť jeho charakter dajme tomu aj v pohybe, niečo málo som sa okolo toho snažil naštudovať. Najvýraznejšie sú asi tie fúzy, ktoré sa mi podarilo vypestovať," uviedol Kotek k stvárneniu reálnej osoby.

V normalizačných 70. rokoch bol Dienstbier jedným z najaktívnejších disidentov, v prvej vlne podpísal Chartu 77, čoskoro začal vydávať samizdat pre novinárov, ktorí nesmeli oficiálne publikovať. Tri roky bol vo väzení za podvracanie republiky. Vo väznici na Boroch, kde sedel rad intelektuálov vrátane Václava Havla, sa formovali predstavy o možnej novej československej vláde. Dienstbier bol vybratý ako potenciálny minister zahraničia, čo sa po novembrovej revolúcii naplnilo.



Vojtek priznal, že debaty s Mádlom vyústili do rozhodnutia, že herci nebudú vo filme Vlny robiť kópie postáv, ktoré reálne existovali."Skôr nám išlo o to, zachytiť dobu a jej okamihy, o ktorých film hovorí, predstaviť celej verejnosti redakciu zahraničného života, čo boli svojím spôsobom hrdinovia svojej doby," dodáva herec. "Jirka nám často pripodobňoval, že to boli influenceri, slovami dnešnej mládeže, pretože ovplyvňovali názorovo mladých ľudí informáciami, ktoré šírili. A mladí ľudia k nim vzhliadali, aj keď mali ten hendikep, že stáli alebo sedeli za mikrofónom a ich tvár nebola v dennom kontakte s kamerou. Napriek tomu to boli celebrity a ľudia ich spoznávali na uliciach," vysvetľuje Kotek.

Podľa neho je veľká škoda, že súčasná spoločnosť mená elitných redaktorov, členov redakcie zahraničného života Československého rozhlasu pod vedením Milana Weinera nepozná. "Ani ja som ich nepoznal a ani som presne nevedel, ako všetky tie veci v rozhlase v roku 1968 prebiehali," priznáva Kotek, ktorému spolupráca na filme Vlny "veľmi rozšírila obzory".



Komentáre