Hudba a film

Peter Bič: Koncerty sú podstatná časť môjho života

"Pre muzikantov je prvým zdrojom príjmu koncertovanie, to však chýba a tým chýbajú aj pravidelné zárobky."

TASR, 16. februára 2021 15:57
Na archívnej snímke Viktória Vargová a Peter Bič, ktorí tvoria formáciu Peter Bič Project. Foto: TASR Pavol Zachar

Na následky pandémie nového koronavírusu dopláca od začiatku aj kultúrna obec, vrátane hudobnej scény a jej interpretov, ako aj technického a organizačného personálu. Výnimkou nie je ani úspešná košická skupina Peter Bič Project. V minulom roku odohrali osem koncertov, ten posledný 10. septembra na turné k albumu Labyrint.

„Priznám sa, že už to trvá trocha dlho. Som z toho aj smutný, pretože človek nevie, dokedy to bude trvať a čo sa bude diať. Čo vznikne, keď sa to skončí, aké veci sa udejú, čo bude potrebné, napríklad či budú potrebné rúška pri koncertoch. Neviem sa dočkať, trvá to už skoro rok a rok bez koncertov je dlhá doba pre muzikanta. V živote som to ešte nezažil. Ale tým, že sme doma, neznamená, že nerobíme nič. Pracujeme na nových piesňach, nahrávame album, z tohto pohľadu nie sme nečinní. Kapela Peter Bič funguje, snažíme sa skladať piesne, teší ma, že to ide. Robíme z domu, nahrávame, keď sa dá a rozmýšľame, čo ďalej,“ povedal pre TASR Peter Bič.

Fanúšikov určite zaujíma, čo robí kapela a jej členovia, keď už tak dlho nekoncertuje, ako sa udržiava vo forme. „S kapelou sme v kontakte, aj si občas zahráme, keď sa to dá, keď sme zavretí v štúdiu. Ale sú na tom veľmi ťažko, niektorí sa okrem hudby venujú iným veciam, napríklad učia. Sledujem ich, aj oni samostatne cvičia a nepadajú na duchu, čo ma veľmi teší. Nie je to dobrá doba pre nich a vôbec pre nás muzikantov, aj pre ľudí všeobecne. Nedeľme to na muzikantov a ostatných ľudí, každý tú svoju prácu určitým spôsobom stratil, chýba nám to,“ dodal líder kapely.

Pre muzikantov je prvým zdrojom príjmu koncertovanie, to však chýba a tým chýbajú aj pravidelné zárobky. „Mojim zdrojom príjmov bola muzika, koncertovanie. O akomkoľvek príjme sa nedá hovoriť, pretože nie je žiadny. A nie je to len tým, ale človek si nevie nájsť prácu, pretože keď je všetko zatvorené, tí muzikanti sa nemajú kde zamestnať. O prácu prišlo aj veľa ľudí, ktorí ju chceli robiť. Zdroj príjmu nie je žiaden, nie je to vôbec veselé, koncerty nás živili a mňa hlavne koncerty. Koncerty sú podstatná časť môjho života, momentálne sme na tom veľmi zle,“ doplnil pre TASR známy hudobník.

Komentáre