Hudba a film

Pavol Barabáš uviedol do života 2DVD Vábenie výšok

"Pavol Barabáš sa len pred pár dňami vrátil z Juhoafrickej republiky. Bol členom úspešnej slovenskej expedície, ktorej sa podaril prvý priestup oficiálne druhým najvyšším vodopádom sveta Tugela. "

TASR, 1. decembra 2017 9:00
Ivan Kluvánek, Ivan Lehotský, Pavol Barabáš a Igor Koler pokrstili 2DVD Vábenie výšok. Foto: P. Barabáš
Slovenské himalájske horolezectvo zaznamenalo ku koncu minulého storočia svetové výkony, ale i pády. Nové 2DVD Pavla Barabáša Vábenie výšok zachytáva pohľad jednej horolezeckej generácie, ktorá divákov prevedie od začiatkov horskej služby v Tatrách, cez prvé expedície až po odvážne myšlienky smerujúce na najvyššiu horu sveta. Novinku, ktorú tvoria filmy Ivan Gálfy a Krutý Everest, uviedli do života v stredu 29. novembra v bratislavskom Martinuse.

Novinkové 2DVD bohaté na bonusový materiál - vynechané scény, nepoužité zábery a rozhovory pokrstili červeným vínom horolezeckí pamätníci Ivan Lehotský, Ivan Kluvánek a Igor Koller. "Bol som nadšený, nezúčastňoval som sa himalájskych expedícií, pretože sa nedalo sedieť na dvoch stoličkách. Bol som vedecký pracovník - geológ, takže do Himalájí som chodil iba nakrátko, na nižšie kopce, ale takmer všetkých tých ľudí vo filme som poznal a s mnohými som bol na jednom lane," povedal pre TASR 84-ročný Ivan Lehotský, ktorý sa preslávil ešte ako 23-ročný horolezec, keď bol účastníkom historického prechodu zimným hrebeňom Vysokých Tatier. Vábenie výšok je preňho veľmi silný divácky zážitok aj po niekoľkonásobnom pozretí filmu.



Spomínalo sa na Ivana Gálfyho, ktorý stál pri zrode Horskej služby a stal sa priekopníkom slovenského expedičného horolezectva. Hovorilo sa o slovenských výstupoch na Everest, himalájskom horolezectve pred rokom 1989. "V 80. rokoch sme doslova písali históriu svetového výškového horolezectva, popri Poliakoch, samozrejme," konštatoval Igor Koller. Predseda Slovenského horolezeckého spolku JAMES ďalej vyhlásil, že v Barabášovom Vábení výšok, "filme, ktorý zanechá silné emócie", je aj množstvo kontroverzných vecí. Dokumentarista sa v mapovaní slovenského himalájskeho horolezectva stretol napríklad i s kontroverznými pohľadmi na vzťah Slovákov a Čechov alebo rozdielnymi názormi na to, čo je vlastne skutočné horolezectvo.

Pavol Barabáš sa len pred pár dňami vrátil z Juhoafrickej republiky. Bol členom úspešnej slovenskej expedície, ktorej sa podaril prvý priestup oficiálne druhým najvyšším vodopádom sveta Tugela. Vodopád s výškou 948 metrov sa nachádza v národnom parku Royal Natal v Dračích horách. "Sme zohratá partia, všetko išlo dobre. Naplánovali sme si jeden-dva bivaky, ale išli sme tak rýchlo, že sme tú časť kaňonu zlanili ešte v noci. Ale za jeden deň urobiť film, to je veľmi ťažké," reagoval dokumentarista na otázku, či sa vďaka tejto expedícii môžu tešiť diváci na nový film. "Niečo sme točili, čo z toho vzniklo, vôbec neviem. Materiál som si ešte nepozrel, ale je to úžasná scenéria, veľkolepé pohorie Dračích hôr. Uvidím, čo z toho bude. Silné emócie, ktoré prejdú sitom času, zostanú vo vás," povedal pre TASR filmár, pre ktorého však zostáva vodopádom číslo jeden Salto Angel. Ten padá zo stolovej hory Ayuan Tepuy vo Venezuele z výšky 979 metrov. "Voda sa rúti voľne 807 metrov, keď stojíte pod ním, prijímate energiu kráľa vodopádov na svete," uzavrel.

ODPORÚČAME AJ:
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Paddington 2 a Život za život
Samuel Tomeček prespieval slovenské evergreeny, uctil si ikony
Na RTVS bude mať premiéru prvý slovenský 3D animovaný seriál

Komentáre