Hudba a film

Operné štúdio SND odpremiéruje Denník Anny Frankovej

"Premiéru inscenácie vrcholného opusu Grigorija Frida, významného ruského skladateľa a maliara židovského pôvodu, uvedie on-line v sobotu."

TASR, 27. novembra 2020 15:47
Na snímke operná speváčka Aneta Podracká Bendová počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla (SND) pri príležitosti prvej premiéry Operného štúdia SND Grigorij Frid: Denník Anny Frankovej. V Bratislave 27. novembra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Operné štúdio Slovenského národného divadla (SND) predstaví svoj prvý počin - monodrámu v 21 scénach Denník Anny Frankovej. Premiéru inscenácie vrcholného opusu Grigorija Frida, významného ruského skladateľa a maliara židovského pôvodu, uvedie on-line v sobotu (28. 11.).

"Tento rok si pripomíname 75. výročie oslobodenia ľudí z koncentračných a vyhladzovacích táborov, považovali sme za veľmi dôležité, aby sme si túto pamiatku pripomenuli," povedal na piatkovej tlačovej konferencii Marek Mokoš k uvedeniu komornej opery G. Frida. Manažér Operného štúdia SND a zároveň režisér inscenácie dodal, že hudobné spracovanie Denníka Anny Frankovej bude súčasťou vzdelávacieho programu pre školy: "Dlho sme hľadali projekt pre školy, aby opera vyšla medzi mladých ľudí. S touto operou môžeme chodiť aj medzi nich a spoločne sa rozprávať o tom, čo je to opera, ako vzniká, a zároveň na základe skutočného príbehu a veľmi vážnej téme, dnes nesmierne aktuálnej, sa môžeme rozprávať aj o týchto závažných veciach."

Libreto k opere Denník Anny Frankovej napísal sám autor podľa vybraných častí zo zápiskov nemeckého židovského dievčaťa ukrývajúceho sa počas druhej svetovej vojny v holandskom Amsterdame. Dielo v skrátenej podobe rozpráva Annin príbeh počnúc jej narodeninami 12. júna 1942 cez príhody v škole, predvolanie na gestapo, hľadanie úkrytu, dennodenné stretávanie sa s ďalšími ukrytými ľuďmi, prvú lásku až po raziu gestapa a odvlečenie Anny do koncentračného tábora.



Mokoš sa ujal réžie a podpísal sa aj pod dramaturgiu monodrámy inšpirovanej tragickým príbehom z druhej svetovej vojny a holokaustu, hudobne ju naštudoval Ondrej Olos. Libreto preložil Petr Štědroň. Scénu navrhla Barbora Šajgalíová, autorkou choreografie je Nikoleta Rafaelisová. V úlohe Anny Frankovej účinkujú Aneta Podracká Bendová, Jana Vondrů, Eva Esterková s klavírnym sprievodom Andrey Bálešovej. V 40-minútovom predstavení spoluúčinkuje členka Baletu SND Margaux Bortoluzzi.

"Hľadali sme viacero polôh a rovín osobnosti Anny Frankovej, ona je veľmi emotívna, ale zároveň je schopná sama seba veľmi korigovať a usmerňovať v emóciách. Pokúsili sme sa obsiahnuť všetky jej polohy a zároveň znázorniť alebo sa dostať až na dreň tej osobnosti a jej prežívania. Škála emócií je tam obrovská, od radosti, zúfalstva, úzkosti, paniky, nejaké depresie...," uviedla Aneta Podracká Bendová, jedna z troch protagonistiek Anny Frankovej.
Na snímke klaviristka Andrea Bálešová počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla (SND) pri príležitosti prvej premiéry Operného štúdia SND Grigorij Frid: Denník Anny Frankovej. V Bratislave 27. novembra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Svoju prvú choreografiu vytvorila pre prvé predstavenie Operného štúdia SND tanečnica, performerka a baletná majsterka Nikoleta Rafaelisová: "Snažila som sa, aby tanec bol začlenený do obrazov citlivo, podporoval emóciu a nebol to len čisto dekoratívny celok. Margaux znázorňuje všetko to, po čom Anna túži, chcela by zažívať, alebo to, čoho sa bojí. Nie je to reálna postava, skôr ide o emóciu."

Live stream premiéry bude dostupný na portáli navstevnik.online. Vstupenky na premiéru v sále opery a baletu sú v predaji v obmedzenom počte.

Projekt vznikol s podporou veľvyslanectva Holandského kráľovstva na Slovensku, veľvyslanectva Izraela na Slovensku a Goetheho inštitútu.

Komentáre