Hudba a film

Ondřej G. Brzobohatý prichádza s hudobne pestrým a osobným albumom

"Nový album Universum znie pozitívne, tanečne, a zároveň vďaka niektorým textom núti poslucháča premýšľať nad dianím okolo nás. "

TASR, 24. októbra 2017 10:00
Český spevák Ondřej Gregor Brzobohatý vydáva nový album. Foto: FB/Ondřej Brzobohatý
Spevák a skladateľ Ondřej Gregor Brzobohatý vydáva v týchto dňoch nový autorský album s názvom Universum. Prichádza s ním po troch rokoch od vydania úspešného debutu Identity, ktorý sprevádzalo niekoľkokrát predĺžené turné a za ktorého predaj obdržal platinovú platňu.

Odvážnejší a osobnejší


Album ponúka desať nových piesní, sú nimi Dohoda, Vítám, Relativity, Tady a teď, Máme rádi jazz, Jen se neposrat, Nomen Omen, Cherubín, Je toho moc, desiatou je Universum. Prvým singlom z nového albumu je skladba Dohoda.

Novinka sa hudobne pohybuje medzi popom, funky, soulom aj jazzom a Brzobohatý k nej uviedol: "V štýle muziky som sa snažil byť o trochu odvážnejší než pri albume Identity. Dalo by sa povedať, že Universum má vyšší hudobný tep. Chcem, aby tu išlo ešte o niečo iného než len o zábavu. Nemienim mentorovať, to vôbec nie, len sa mi v hlave vytvárajú a zoraďujú myšlienky a nápady, ktoré by som rád odovzdal. Myslím si totiž, že každý umelec by mal publiku ponúknuť práve to, čo sa v ňom odohráva, a nie kalkul, čo by sa asi tak mohlo masovo páčiť a predávať. Takže nikomu nič nevnucujem, ale budem rád, keď si ľudia moje nové pesničky vypočujú. Začujú, čo sa mi práve preháňa hlavou."



Okom Ondřeja


Nové skladby vznikali priebežne už od vydania predchádzajúceho albumu. Niektoré z nich Ondřej dokonca predstavil v rámci Universum Tour, ktoré prebiehalo od decembra 2016 až do apríla 2017. Základy nahrávok vznikali zo spoločného živého hrania v štúdiu, čo je na finálnom kompaktnom zvuku počuť. Nový album znie pozitívne, tanečne, a zároveň vďaka niektorým textom núti poslucháča premýšľať nad dianím okolo nás.

Ondřejove texty kombinujú zmysel pre rytmus a premenlivosť emócií, ktoré dávajú možnosť nahliadnuť do jeho osobného vesmíru naplneného láskou, túžbou po slobode, ale aj sklamaním všedných dní. Grafickému spracovaniu obalu albumu Universum dominuje fotografia Ondřejovho oka. Ako sám podotkol, jeho oči sú špecifické tým, že každé má inú farbu dúhovky, a to pomyselne korešponduje aj s obsahom albumu, ktorý je hudobne pestrý a súčasne veľmi osobný.



Duety s Jandovou a Dykom


Ondřej piesne nahral s koncertnými spoluhráčmi a hudobnými priateľmi - bubeníkom Tomášom Kozelkom, saxofonistom Matoušom Kobylkom, basgitaristom Jaroslavom Pokorným a gitaristom Ondřejom Fišerom. Sláčiky zaobstaral Epoque Orchestra pod vedením Víta Petráška a dychovú sekciu viedol Miroslav Hloucal. Ako špeciálny hosť si zahral na organ Hammond frontman skupiny Monkey Business Roman Holý. V duetoch Je toho moc spieva s Ondřejom Marta Jandová a v Máme rádi jazz Vojtěch Dyk.

TASR informovala Adriána Čahojová, marketingová a PR manažérka vydavateľstva Supraphon pre Slovenskú republiku.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Highlighty týždňa: Miss Universe sa stala 19-ročná študentka z Pezinka
VIDEO: Pili ste už modré víno?
Rovný a rovnejší. Orwellovu Farmu zvierat odpremiérovali v Nitre
Alexandra Dubčeka vo filme stvárni A. Jastraban. Objaví sa aj Brežnev

Komentáre