Hudba a film

Obľúbený multiinštrumentalista Laco Lučenič oslávil 70 rokov

"V roku 1985 vydal prvú sólovú LP platňu Bodliak na plavkách a o dva roky neskôr druhú Zastávky na znamenie. Tretím Lučeničovým sólovým albumom bol Svetlo a pocit bezpečia z roku 1996. "

TASR, 24. novembra 2022 12:27
Laco Lučenič na festivalo Pohoda 2022. Foto: TASR Radovan Stoklasa


Fermáta, Prúdy, Modus, Limit sú hlavné kapely, v ktorých pôsobil Laco Lučenič. Do povedomia širokej verejnosti sa zapísal aj ako predseda poroty v televíznej šou Slovensko hľadá Superstar. Multiinštrumentalista, skladateľ, spevák a producent, na slovenskej hudobnej scéne známy aj pod menom Double L, bude mať v stredu 23. novembra 70 rokov.

Laco Lučenič sa narodil 23. novembra 1952 v Cíferi. V hudobnej skupine hrával už ako siedmak na základnej škole a prvú basgitaru mal požičanú od spolužiakovho brata. Prvou vážnejšou kapelou, v ktorej pôsobil bola Georges et les Flames, tá bola na beatovej scéne jedinou, ktorá spievala po francúzsky a mala aj francúzskeho manažéra.

Po nej to bola Fermáta, ktorú založil gitarista Fero Griglák po odchode zo skupiny Collegium Musicum. Jeho spoluhráčmi boli okrem Grigláka Tomáš Berka a Pavol Kozma.

Uvedenie knihy Marie Formáčkovej o Miroslavovi Žbirkovi: Čo bolí, to prebolí a CD boxu so Žbirkovými pesničkami. Knihu do života uviedol textár Kamil Peteraj (vľavo). Na archívnej snímke uprostred hudobník Laco Lučenič s CD boxom, vpravo Miroslav Žbirka. Bratislava, 14. novembra 2012. Foto: TASR/Michal Svítok


Z Fermáty viedla Lučeničova cesta na rok a pol do barov na západe, aby si zarobil na špičkové gitary, basovú Rickenbaker a sólovú Telecaster. Po návrate zo zahraničia sa podieľal na nahrávaní platne Fermáty Huascarán. Lučeničovu muzikantskú dráhu následne prerušila vojenská služba.

Po odkrútení základnej vojenskej služby sa dal dohromady s Pavlom Hammelom a prvý album, ktorý s Prúdmi nahral, bol Hráč. Keď Hammel odišiel na vojnu a Prúdy načas prestali účinkovať, prešiel Lučenič do Modusu. V legendárnej skupine Janka Lehotského prežil skvelé hudobné obdobie, až do novembra 1980, keď s Mirom Žbirkom a Dušanom Hájekom z Modusu odišiel. Trojica odídencov následne v tom istom roku založila formáciu Limit a so Žbirkom hral Lučenič do roku 1994.

V roku 1985 vydal prvú sólovú LP platňu Bodliak na plavkách a o dva roky neskôr druhú Zastávky na znamenie. Tretím Lučeničovým sólovým albumom bol Svetlo a pocit bezpečia z roku 1996.

Ako producent sa Lučenič podieľal na albumoch viacerých slovenských a českých skupín ako Hex či Mňága a Žďorp. Je autorom a protagonistom hudobno - divadelného projektu Satisfactory o hudbe šesťdesiatych rokov, ktorý mal premiéru v roku 2004. V roku 2006 s týmto projektom absolvoval slovenské turné a vydal ho na DVD pod názvom Satisfactory Live In Concert. V januári 2008 vydal album XLL (Made by Laco Lučenič).

Na archívnej snímke vľavo gitarista a spevák Ján Baláž a vpravo basgitarista a spevák Laco Lučenič počas koncertu Bigbítové Vianoce legendárnej hudobnej skupiny Modus v Bratislave 17. decembra 2014. Foto: TASR


Laco Lučenič bol predsedom poroty pri všetkých troch ročníkoch súťaže Slovensko hľadá Superstar, aj predsedom poroty pri národnej piesňovej súťaži Eurosong 2009. Účinkoval v tanečnom projekte Queen, alebo príbehy tých, čo chcú žiť naveky, ktorý uviedlo Divadlo Nová scéna v premiére v januári 2013.

Od septembra 2018 hrá v skupine Slobodná Európa. Na festivale Pohoda uviedol 7. júla 2022 spolu so skupinou Midi Lidi projekt Žbirkových pesničiek Nemoderný chalan: Laco Lučenič a Midi Lidi, ktorý bol oslavou tvorby Mira Žbirku.

Multiinštrumentalista je jedným z najväčších znalcov hudby šesťdesiatych rokov.

Na archívnej snímke basgitarista skupiny Slobodná Európa Laco Lučenič na pódiu počas druhého večera letného festivalu Pohoda 2022, 8. júla 2022 na letisku v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa



Komentáre