Hudba a film

Novinkou na televíznych obrazovkách je historický seriál Čas nádejí

"Verejnoprávna televízia bude seriál vysielať každú nedeľu o 20.30 h na Jednotke."

TASR, 7. januára 2024 11:01
V hlavných úlohách nového seriálu RTVS Čas nádejí sa predstavia Dominika Morávková-Zeleníková a Daniel Žulčák. Foto: FB RTVS

Čas nádejí je nový výpravný historický seriál, ktorý od nedele prináša na televízne obrazovky RTVS. Osemdielny seriál v réžii Jána Sebechlebského mapuje osudy slovenskej rodiny v priebehu rokov 1914 až 1951.

"V dramatickom príbehu plnom emócií a napínavých zvratov má divák možnosť sledovať najvýznamnejšie historické míľniky nášho národa," približuje verejnoprávna televízia seriálovú novinku, v ktorej zachytáva ságu jedného rodu na pozadí prvej svetovej vojny a rozpadu Rakúsko-Uhorska, vzniku Československej republiky, druhej svetovej vojny, Slovenského národného povstania či februára 1948.
Na RTVS otvrána televíznu sezónu nový dobový seriál Čas nádejí. Foto: FB RTVS

Na projekte historického seriálu spolupracoval jeho režisér Ján Sebechlebský s autorkou Scarlett Čanakyovou a spoločne s dramaturgiou RTVS od roku 2018. "Jeho výnimočnosť vidím nielen v tom, že zobrazuje slovenskú históriu v období rokov 1914 až 1951, ale hlavne, že autorka dokázala faktické vedomosti v scenári pretaviť do pútavého dramatického príbehu s uveriteľnými postavami," hovorí Sebechlebský o novinke Čas nádejí. Podľa neho má každá z postáv v sebe nejaký rozpor medzi svojim vnútorným svetom a tým, ako sa prezentuje navonok. "Seriál dáva divákovi možnosti klásť si otázky, ako by sa v danej situácii zachoval on sám. Je to seriál, v ktorom sú obsiahnuté pestré farby života a filmový výtvarný spôsob rozprávania by to mal len potvrdiť," dodáva režisér.

"Scarlett Čanakyová seriál veľmi poctivo pripravovala, študovala historické súvislosti a dobu, do ktorej zasadila svoje postavy. Písanie scenára trvalo s prestávkami šesť rokov, je to veľmi prepracované, hlboké, obohacujúce," uviedla na prezentácii seriálu dramaturgička Dana Garguláková. "Pripomína nám to, že tento národ si naozaj prešiel veľkými dejinnými zmenami, a vždy si to vykúpili vlastnými životmi obyčajní ľudia, ktorí boli spoločenskou situáciou častokrát proti svojej vôli a presvedčeniu zahnaní do kúta, a museli reagovať na tú dobu," dodala.
Na RTVS otvrána televíznu sezónu nový dobový seriál Čas nádejí. Foto: FB RTVS

"Nech sa divák nebojí, my nechceme poučovať, my chceme len príbehom pútavo rozprávať. Myslím si, že je to príbeh pre každého diváka, možno bude miestami otrasený, ale aj potešený a dojatý. Seriál, aj keď sa končí v roku 1951, nekončí beznádejne," uviedol pre TASR Sebechlebský.

V hlavných úlohách sa predstavia Dominika Morávková-Zeleníková a Daniel Žulčák. V seriáli uvidia diváci aj Róberta Siposa, Zuzanu Mauréry, Martina Šalacha, Mateja Landla, Katarínu Krajčovičovú, Judit Pecháček, Juraja Hrčku, Michala Režného, Petra Kočiša, Adyho Hajdu a ďalších.

Verejnoprávna televízia bude seriál vysielať každú nedeľu o 20.30 h na Jednotke.






Komentáre