Hudba a film

Národné divadlo Košice uvedie premiéru drámy zo súdneho prostredia

"Hra sa zaoberá témou znásilnenia. Ona hovorí jedno a on tvrdí niečo iné a vôbec nie je jasné, na čej strane je pravda. "

TASR, 10. októbra 2024 10:19
Na snímke druhá zľava Lívia Michalčík Dujavová (Maria Lauy-Frohnau, súdna znalkyňa) počas verejnej generálky hry Ferdinanda von Schiracha Ona hovorí. Foto: TASR - František Iván
Činoherný súbor Národného divadla Košice (NDKE) uvedie drámu zo súdneho prostredia s názvom "Ona hovorí. On hovorí". Pôjde o slovenskú premiéru najnovšej inscenácie nemeckého spisovateľa, dramatika a advokáta Ferdinanda von Schiracha a zároveň prvú premiéru v novej divadelnej sezóne NDKE.

Hra sa zaoberá témou znásilnenia. "Ona hovorí jedno a on tvrdí niečo iné a vôbec nie je jasné, na čej strane je pravda. Balansuje na hrane našich predsudkov či potenciálnych očakávaní a rozhodne nevytvára postavu jednoznačnej obete a jasného páchateľa," uvádza divadlo na svojej webovej stránke. Pripomína, že aj v tejto hre budú o vine či nevine rozhodovať diváci.

"V dnešnom svete, najmä na sociálnych sieťach, vyhlasujeme rýchle súdy komentármi na akúkoľvek tému. Táto hra je dôležitá aj preto, lebo núti zamýšľať sa nad tým, či po výpovediach a analýze všetkých skutočností je takýto rýchly súd dobrý," povedal režisér Matúš Bachynec na stredajšej tlačovej konferencii.

Podľa riaditeľky činohry a herečky Aleny Ďuránovej je rozhodovanie divákov lavírovaním na tenkom ľade. "Môžeme sledovať, čo sa stane, keď človek dostane obrovskú slobodu rozhodnúť o tom, ako naloží so životom iného človeka a nakoľko sme schopní udržať si nejakú objektivitu," uviedla. Zároveň vyzdvihla koncepciu, dramaturgiu, scénu, kostýmy aj svetelný dizajn inscenácie.

V hlavných úlohách sa okrem Ďuránovej predstavia aj Michal Soltész, Ľuba Blaškovičová, Dana Košická a Jakub Somora, a. h. Vo vedľajších postavách okrem iných účinkujú aj študenti Konzervatória Jozefa Adamoviča.

Premiéra hry bude v piatok (11. 10.) o 19.00 h na Malej scéne NDKE.







Komentáre