Hudba a film

Laureátkou ceny za poéziu Zlatá vlna 2024 je Mila Haugová

"Odborná porota hodnotila slovenské básnické knihy, ktoré vyšli v predchádzajúcom kalendárnom roku. Haugovej zbierka je podľa porotcov obsiahlym i obsažným príkladom reflexívnej lyriky."

TASR, 7. októbra 2024 15:17
Na archívnej snímke spisovateľka Mila Haugová. Foto: TASR - Michal Svítok

Laureátkou ceny za poéziu Zlatá vlna 2024 je Mila Haugová. Ocenenie získala za zbierku Dokonalé zviera(nie), ktorá vyšla v roku 2023 vo vydavateľstve Ars Poetica. Víťazku 6. ročníka ocenenia vyhlásili v sobotu (5. 10.) na medzinárodnom literárnom festivale Novotvar v Bratislave. TASR o tom informoval kurátor ceny za poéziu Zlatá vlna Peter Brezňan.

Odborná porota, ktorú tvorili prekladateľ Attila Merva a literárni vedci Ľubica Schmarcová a Jaroslav Šrank, hodnotila slovenské básnické knihy, ktoré vyšli v predchádzajúcom kalendárnom roku. Haugovej zbierka Dokonalé zviera(nie) je podľa porotcov obsiahlym i obsažným príkladom reflexívnej lyriky. "Tematicky je to kniha rôznorodá, vari až komplexná. Autorka pomenúva trápenia i zdroje radosti života bez krivého pátosu. Z tejto vyrovnanosti môže čerpať i jej čitateľ, čitateľka. Bližšie možno túto cnosť nazvať vari zrelou múdrosťou," uviedla porota v hodnotení k Haugovej básňam.

Cena za poéziu Zlatá vlna sa udeľuje raz ročne za najlepšie pôvodne slovenské básnické dielo vydané v predchádzajúcom roku. Vznikla v roku 2019 ako projekt nezávislých kultúrnych centier, ktoré sa venujú podpore, publikovaniu a prezentovaniu slovenskej poézie. Vyhlasujú ju občianske združenie Novotvar, Slovenské literárne centrum, vydavateľstvo Literárna bašta, o. z. literarnyklub.sk, časopisy Vlna a Vertigo. Predošlými laureátmi Zlatej vlny sú Ivan Štrpka, Eva Luka, Liza Gennart, Rudolf Jurolek a Katarína Kucbelová.









Komentáre