Hudba a film

Na Akademickom Prešove sa predstavia slovenské i zahraničné súbory

"Deväť študentských divadiel sa predstaví so širokým žánrovým spektrom inscenácií, od autorského divadla a súčasných divadelných foriem performatívneho charakteru až po klasické divadelné tvary. "

TASR, 26. apríla 2022 13:42
Snímka z nesúťažného vystúpenia hry Živý nábytok, autor Jefim Zozuľa na Akademickom Prešove, foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

Na súťaži umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známej ako Akademický Prešov (AP), sa predstavia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Česka, Poľska a Maďarska. Podujatie sa koná v Prešove od pondelka (25. 4.) a potrvá do štvrtka (28. 4.). TASR o tom informovala hovorkyňa Prešovskej univerzity (PU) v Prešove Anna Polačková.

Hosťami tohtoročného festivalu sú profesionálne, poloprofesionálne a amatérske divadelné súbory, ako aj spisovatelia, herci, prekladatelia a predstavitelia viacerých umenovedných disciplín. Okrem študentských divadiel jeho účastníci súťažia aj v kategóriách ako vlastná literárna tvorba, umelecký preklad, mediálne filmové umenie.

"Hosťujúce súbory vnímame ako zdroj inšpirácie pre domáce divadelné súbory obohacujúce kontext prešovskej kultúry o špecifický valór. Hoci súčasná kultúra je poznamenaná pandémiou a v ostatnom čase šokujúcim vojnovým stavom na Ukrajine, divadelníci, ale aj literárni autori a prekladatelia neprerušili kontinuitu svojej tvorby, čo našlo svoj odraz v počte 19 zúčastnených umeleckých produkcií, analytických odborných seminároch, besedách a tvorivých divadelných dielňach," priblížil dramaturg festivalu Miron Pukan.

Deväť študentských divadiel sa predstaví so širokým žánrovým spektrom inscenácií, od autorského divadla a súčasných divadelných foriem performatívneho charakteru až po klasické divadelné tvary.

"Sedem profesionálnych divadelných zoskupení zo Slovenska i zahraničia uvedie inscenácie, ktoré sú blízke postupom experimentálneho alternatívneho divadla spojeného s poetikou AP, niektoré z nich dokonca vytvorili bývalí účastníci tohto podujatia," ozrejmil Pukan.

"AP mal od nepamäti neopakovateľnú atmosféru, mladosť tu prechádza zlomovou transformáciou, hra začína čoraz viac súvisieť so životom. Aura festivalu mladých je taká silná, že ešte dlho po rokoch sa účastníci, už ako tvorcovia, vracajú intenzívne k spomienkam na autentické čaro a radosť z prvej tvorby adresovanej vis-a-vis divákom," poznamenal riaditeľ festivalu Karol Horák.

Jednotlivé podujatia sa konajú v priestoroch experimentálnej sály Divadla Jonáša Záborského, v malej a veľkej sále Divadla Alexandra Duchnoviča, ale aj na prešovskej univerzite, v dvoch kaviarňach, v centre nezávislej kultúry Wave či na Stromoradí.

Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Rektorát PU v Prešove, Fond na podporu umenia a občianske združenie Akademický Prešov. Bližšie informácie sú dostupné na webovej stránke AP.






Komentáre