Hudba a film

M. Ondrík: Ema a smrtihlav je film o súčasnosti v dobových kostýmoch

"Herečka Alexandra Borbély, herec Nico Klimek, režisérka Iveta Grófová, kameraman Martin Štrba, kostýmová výtvarníčka Katarína Štrbová Bieliková, producentka Zuzana Mistríková a ďalší tvorcovia uviedli počas včerajšieho slávnostného otváracieho ceremoniálu na devätnástom ročníku MFF Cinematik v exkluzívnej premiére drámu Ema a smrtihlav. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 12. septembra 2024 11:10
Foto: PubRes
„Je to príbeh o láske, ktorá nepozná hranice. Príbeh ženy, ktorá by sa chcela stať matkou, ale nemôže, pretože jej zomrel muž. Je to príbeh o konflikte medzi Slovákmi a menšinami a o minulosti, ktorá nám až mrazivo pripomína súčasnosť,“ hovorí hlavná protagonistka snímky Alexandra Borbély.

Krajčírka Marika je vdova, a je smutná, pretože, ako tvrdí herečka, je vo veku, keď by mohla žiť naplnený život. „Moja postava je silná a krehká zároveň, a to sa v nej bije, pretože nečakane stojí pred najväčším rozhodnutím, ktoré má ovplyvniť jej život a život ďalších ľudí,“ vysvetľuje. Námet na film z obdobia štyridsiatych rokov ju oslovil na už pri čítaní knihy Petra Krištúfka. „Príbeh sa mi zdal povedomý, cítila som, že je mi blízky, keďže som sa narodila ako Maďarka na Slovensku. Mohol to byť aj príbeh mojej babky... Mala som pocit, že by bolo krásne, ak by som si to mohla zahrať,“ ozrejmuje. Pre herečku, ktorá získala v roku 2017 za film O tele a duši cenu Európskej filmovej akadémie za najlepší herecký výkon, to bola s režisérkou Ivetou Grófovou prvá spolupráca. „Už v prvý deň som pocítila, že to nebude ľahké, pretože Iveta chce maximum. Niektoré scény sme opakovali aj 20-krát. Vedela som však, že má talent, ktorý má bude viesť a preto som aj ja chcela byť najlepšia,“ dodáva.



Oceňovaná režisérka zdôrazňuje, že film nakrútený podľa novely Petra Krištúfka je inšpirovaný skutočnými príbehmi. „Naštudoval si ich Peter, i ja. Rešeršom som venovala pomerne dlhý čas. Snažila som sa, aby vo filme bolo postavené všetko na pravdivých informáciách,“ vysvetľuje. „Film Ema a smrtihlav je nie len o osude ženy, ktorá sa rozhodne zachrániť židovského chlapca, ale aj o dilemách, ktoré ona i ostatné postavy v tej rozporuplnej dobe prežívajú. A o veľkej odvahe.“ Príbeh sa odohráva v období vojnového Slovenského štátu, ktorý svoju identitu budoval na nenávisti voči menšinám. Jedno z jeho hesiel znie: „Čech, Maďar, Žid, všetko treba biť.“

„Odmaďarizovať“ Slovensko sa vo filme Ema a smrtihlav snaží aj gardista, ktorého stvárňuje herec Milan Ondrík. „Dušan sa paradoxne zahľadí do maďarskej krajčírky Mariky. A zrazu sa láska dostáva do rozporu s ideológiou. A vyhráva nad ňou. Problémom je, že o Mariku má záujem aj nemecký dôstojník Lepke,“ prezrádza. Podľa niekoľkonásobného držiteľa prestížnych filmových cien je Ema a smrtihlav o našej histórii, o láske, o rôznorodosti a farebnosti. „A, bohužiaľ, je to film o súčasnosti v historických kostýmoch. Neprekročme tú hranicu, lebo máme už len krôčik k tomu, aby sme šliapli na mínu a začali sa medzi sebou vyvražďovať. Pretože nenávisť medzi nami je hrozná a naša spoločnosť je takto rozdelená. Nedopusťme to a hľadajme pozitívne aj v „nepriateľovi“, lebo verte mi, to pozitívne tam nájdeme,“ dodáva.



Na tvorbe snímky Ema a smrtihlav sa podieľalo mnoho významných slovenských tvorcov. „Musím spomenúť kameramana Martina Štrbu. Spolu s režisérkou dlho hľadali výtvarnú podobu filmu a spôsob ako film snímať. Kamera je pri postavách nesmierne blízko, preostruje na detail, na to, čo je v danej situácii emocionálne dôležité. Pre hercov to bolo nesmierne náročné, pretože záber sa podaril až vtedy, keď okrem hereckej akcie správne vyšla práca kamerového tímu. Ale je to niečo, čo pomáha divákovi byť blízko pri postavách a priamo uprostred situácie,“ približuje producentka Zuzana Mistríková (PubRes). Dramaturgiu filmu mala na starosti Zuzana Liová, pod kostýmami je podpísaná rešpektovaná výtvarníčka Katarína Štrbová Bieliková, strihačom filmu je Martin Malo a hudobným skladateľom Matej Hlaváč, ktorý je spolu Tobiášom Potočným podpísaný aj pod zvukom.

Film Ema a smrtihlav uvedie do kín Magic Box Slovakia 26. septembra 2024.

Komentáre