Hudba a film

Ladislav Chudík bol priekopník moderného slovenského herectva

"Nedožité 100. výročie narodenia legendy slovenského herectva Ladislava Chudíka pripomenie fotografická výstava,."

TASR, 22. mája 2024 15:49
Na archívnej snímke 22. septembra 2011 majster Ladislav Chudík. Foto: TASR Martin Baumann


Nedožité 100. výročie narodenia legendy slovenského herectva Ladislava Chudíka pripomenie fotografická výstava, ktorú v stredu otvoria vo Výstavnej sieni novej budovy Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. "Ide o redizajn pôvodnej výstavy z roku 2014," uviedla pre TASR Lenka Leláková z Divadelného ústavu. Autorkou výstavy o živote a umeleckej tvorbe herca, ktorý len na doskách SND stvárnil vyše 130 postáv, je Ľubica Krénová. Výstava potrvá do 22. júna.

"Ladislav Chudík bol hercom, o ktorých sa hovorí, že nehrajú, ale sú," povedala Krénová k umelcovi patriacemu k mladším predstaviteľom prvej profesionálnej generácie hercov našej prvej divadelnej scény. "Jeho herectvo postupne vyzrievalo do neteatrálneho prejavu, zbaveného tradičných a zovšeobecňujúcich ornamentov, formovaného intelektom, ale precíteného a zvnútorneného," poznamenáva Krénová s tým, že základom Chudíkovej intonačnej krivky sa stala významová logika textu. "Svojím prístupom sa tak stal priekopníkom moderného slovenského herectva 'reálneho tónu'."
Zaslúžilý umelec Ladislav Chudík v hereckej šatni pred divadelnou skúškou. Foto: TASR/Magda Borodáčová

Pri príležitosti 100. výročia narodenia herca dáva Divadelný ústav do pozornosti aj publikáciu Ladislav Chudík, ktorá vyšla v roku 2009. Autorka Ľubica Krénová v nej čitateľom predstavuje ľudský i profesijný profil nášho najvýznamnejšieho herca "prvej činohry" nielen prostredníctvom jeho divadelných, filmových, televíznych a rozhlasových postáv, ale aj ako obyčajného človeka so všetkými ľudskými radosťami i starosťami.

Storočnicu umelca si SND pripomenie aj vo štvrtok 23. mája podujatím Hommage á Ladislav Chudík. Majstrovstvo umelca, ktorý vyše šesť desaťročí patril k najvyťaženejším hercom bratislavského divadelníctva, si budú môcť diváci pripomenúť archívnym záznamom inscenácie drámy Luigiho Pirandella Henrich IV. z roku 1970 v réžii Petra Mikulíka. Okrem Chudíka v nej účinkujú aj ďalšie legendy slovenského herectva - Mária Prechovská, Božidara Turzonovová, Elo Romančík, Viliam Záborský, Dušan Jamrich a iní.


Komentáre