Hudba a film

Komiks o Štefánikovi prezradí aj málo známe fakty

"Komiks zachytáva Štefánikov život od narodenia na košarišskej fare až po jeho tragickú smrť pri havárii lietadla. "

TASR, 6. mája 2019 14:00
Na snímke spoluatorka Lenka Mlčúchová. Foto: TASR/Vladimír Miček
Pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika priblíži jeho osobnosť aj komiks, ktorý vytvorili mladé autorky zo Štefánikovho rodného kraja Lenka Mlčúchová a Nina Abramovičová.

Chceli zaujať mladých


Hoci význam M. R. Štefánika presiahol hranice Slovenska, mladá generácia má o jeho živote často len strohé informácie. Keďže jedna z autoriek pracuje v Štefánikovom múzeu v Košariskách a druhá je študentkou výtvarného umenia, rozhodli sa zúročiť svoje schopnosti a vedomosti a vytvoriť dielo blízke mladým. „Myšlienka komiksu ma veľmi zaujala, keďže takéto niečo na Slovensku chýba. Máme mnoho odbornej literatúry o Štefánikovi, ale chýba nám literatúra pre deti,“ uviedla jedna z autoriek komiksu Mlčúchová.

Nevynechali jeho lásky


Komiks zachytáva Štefánikov život od narodenia na košarišskej fare až po jeho tragickú smrť pri havárii lietadla. Nechýbajú ani menej známe udalosti z jeho života. „Snažila som sa tam zakomponovať aj akčné situácie, ale nebolo to pri tak významnej osobnosti jednoduché. Nechýba samozrejme jeho najväčšia láska Giuliana Benzoni. Sú tam takisto spomenuté jeho cesty, ale aj astronomická kariéra. Dielo je zakončené tragickou nehodou a v komikse je zobrazený aj prvý Štefánikov hrob,“ doplnila ilustrátorka Nina Abramovičová.

Na snímke ilustrátorka komiksu Nina Abramovičová. Foto: TASR/Vladimír Miček


Autorky sa pri tvorbe diela pridŕžali historických faktov, ktoré nielen formovali osobnosť Štefánika, ale ktoré aj sám ovplyvnil svojou vedeckou, vojenskou alebo politickou činnosťou. „V komikse sa spomína aj vznik prvého štátu Čechov a Slovákov. Keď bolo vyhlásené Československo, Štefánik sa nachádzal na ceste do Ruska za legionármi a správa ho zastihla v japonskom Tokiu,“ prezradila málo známy fakt zo života Štefánika Mlčúchová.

Pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika priblíži jeho osobnosť aj komiks, ktorý vytvorili mladé autorky zo Štefánikovho rodného kraja Lenka Mlčúchová a Nina Abramovičová. Foto: TASR/Vladimír Miček


Štefánik mal síce krátky, ale mimoriadne bohatý život. Do komiksu sa tak nedalo vtesnať všetko z jeho života. „Štefánik je rodák z Košarísk a to sme sa snažili zvýrazniť. Je tam podrobnejšie znázornené jeho detstvo a rodinné zázemie, ktoré ho formovalo,“ spresnila Mlčúchová.

Vyjde aj v cudzích jazykoch


Autorky plánujú dielo vydať aj v iných jazykoch. „Keďže Štefánik bol francúzskym generálom, máme záujem, aby vyšiel minimálne vo francúzskom jazyku. Pri kreslení som s tým počítala a bubliny na text som pripravovala väčšie,“ doplnila Abramovičová.

Súčasťou komiksu je aj 18 kreslených portrétov najvýznamnejších osobností, ktoré zasiahli do života Štefánika. Zaujímavosťou je aj kreslená mapa zobrazujúca všetky jeho cesty po svete. Dielo sa oficiálne uvádza do života v sobotu počas Celonárodnej spomienkovej slávnosti pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti generála M. R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom.

Komentáre