Hudba a film

KINO NOVINKY TÝŽDŇA: To Kapitola 2 a Afrika na pionieri

"Tento týždeň si môžete pozrieť v kine tieto premiéry. "

Webmagazin.sk, 5. septembra 2019 8:00
Záber z filmu To Kapitola 2. Foto: Continental film

To Kapitola 2


Astronaut (Brad Pitt) putuje na koniec slnečnej sústavy, aby našiel svojho otca a odhalil tajomstvo, ktoré ohrozujú život na našej planéte. Pri tom odhaľuje tajomstvá, ktoré spochybňujú podstatu ľudskej existencie a naše miesto...



Humorista


Boris Arkadij sa živí humorom v dobe, keď vás smiech môže existenčne zlikvidovať. Polovina 80. rokov. Brežnev zomrel, Andropov zomrel a o Černenkovi sa šepká, že tiež nie je na tom zdravotne najlepšie...Boris vystupuje s neškodným skečom o opičke a žije život prominentného komika režimom nielen tolerovaného, ale aj podporovaného. Pod povrchom sa však dusí. Humor je slobodný a pohŕda hlúposťou mocných. V Borisovi zúri vnútorný boj medzi konformistom a buričom. A to všetko v dobe, kedy humor môže zabíjať.

Tragikomédia Michaila Idova (scenár k filmu Leto) pojednáva o možnostiach slobody v neslobodnej dobe, o zrážke ľudskej kreativity s tuposťou moci.



Afrika na pionieri


Prvý slovenský motorkársky Road Movie o ceste piatich Slovákov naprieč africkým kontinentom.



Svetozár Stračina


Výnimočný umelec, ktorý sa spoľahlivo vymyká akémukoľvek „priečinkovému“ zaradeniu. Bohém, ktorý bytostne vnímal a rozvíjal autentický folklór. Skladateľ, ktorého hudobné kompozície nadchýnajú aj tých, ktorí sa folklóru vyhýbajú. Zanechal po sebe ohromné dielo a nezameniteľný odkaz, ktorý nemá nasledovníkov. Stračina ostáva rébusom, ktorého hľadanie tajničky pokračuje.

Komentáre