Hudba a film

KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Máriin raj a 1917

"Tento týždeň si môžete pozrieť v kine tieto premiéry."

Webmagazin.sk, 13. februára 2020 8:00
Záber z filmu 1917. Foto: TASR

1917


Schofield a Blake, dvaja mladí vojaci britskej armády sú počas bojov v Prvej svetovej vojne vyslaní na takmer nemožnú misiu. Musia prekročiť frontovú líniu, preniknúť hlboko do nepriateľského územia a doručiť veliteľovi vyslanej jednotky dôležitú správu, ktorá môže zachrániť život 1.600 spolubojovníkov – vrátane Blakeovho brata.



Judy


Renée Zellweger v role jednej z najväčších hollywoodskych legiend, herečky a speváčky Judy Garland. Jej život sprevádzala osamelosť a závislosť na alkohole a liekoch. Ale jej talent si podmanil srdce miliónov ľudí na celom svete.



Máriin raj


Fínsko, dvadsiate roky. Charizmatická kazateľka Maria Åkerblom vedie svojich oddaných stúpencov do Helsínk. Je medzi nimi aj mladá obdivovateľka Salome. Keď sa Salome spriatelí s miestnym dievčaťom Malin, jej pohľad na svet sa mení a ona sa zmieta medzi prísľubom novoobjavenej slobody a Máriinou zničujúcou láskou. Snímku uvedieme v predpremiére na prehliadke severskej kinematografie SCANDI 2020.



Zažiť to znovu


Akú dobu by ste chceli zažiť, ak by ste mali túto možnosť? Pred touto otázkou stojí Viktor, keď od svojho syna dostane darčekovú poukážku agentúry Time Travelers. Tá dokáže pomocou filmových kulís a hercov zinscenovať akúkoľvek epochu a sprostredkovať svojim klientom stretnutie so slávnymi osobnosťami dejín podľa ich želania. Zatiaľ čo sa chcú iní zákazníci pozrieť na dvor Ludvika XVI, či večerať s Hitlerom, Viktor sa túži vrátiť do nespútaných sedemdesiatych rokov a ešte raz prežiť rande so svojou ženou – obdobie, keď v ňom dokázala vidieť viac ako len nudného páprdu v pruhovanom pyžame. Poučná a zábavná love story rozpráva o tom, čo by sa mohlo stať, keby sme mohli zopakovať tie najkrajšie okamihy. Je to potrebné k tomu, aby sme sa opäť zamilovali?



Dokonalý pacient


DOKONALÝ PACIENT je podmanivý príbeh o najväčšom právnom škandále vo švédskej histórii, príbeh reportéra, ktorý spochybnil celý právny systém. Hannes Råstam sa venoval dokazovaniu nevinnosti Thomasa Quicka, popritom však odhalil právny chaos, ktorý Quicka odsúdil na život v psychiatrickom väzení. Nikto sa však nezaujímal o oslobodenie a prepustenie najhoršieho sériového vraha vo Švédsku, kanibala a znásilňovateľa, ktorý bol odsúdený za osem vrážd a priznal sa k ďalším dvadsiatim piatim. Tento príbeh je pre diváka ako skladačka, ktorú si zloží potom ako kúsok po kúsku odhaľuje neuveriteľný prípad Thomas Quicka. Diváci s napätím až do samotného konca odhaľujú tajné zdroje a odhodlanosť jedného človeka v honbe za spravodlivosťou.



Chlap na striedačku


Pätnásť rokov vydatá Zuzana jedného dňa zistí, že jej manžel Jiří má už dlhšiu dobu pomer s inou ženou. Zuzana neváha, rozhodne sa svoju sokyňu Lenku navštíviť a dať jej netradičný návrh. Jej plán je priam škandalózny. Navrhne jej, aby si starostlivosť o Jirku rozdelili a urobili tak z neho chlapa na striedačku. Lenka po prvotnom šoku súhlasí a obe ženy predstavia tento nový spôsob života Jirkovi. Teda skôr ho postavia pred hotovú vec. Čo sa zdá všetkým zo začiatku ako perfektný plán, kedy je Jirka jeden týždeň s manželkou, druhý týždeň s milenkou, sa nakoniec môže stať pre všetkých nočnou morou.



V hmle


Právo reprezentuje pevnú štruktúru spoločenských vzťahov. Keď je tento systém práva spochybnený, spoločnosť sa ocitá v hmle.

Hmla je aj názov policajnej akcie, ktorá vyšetruje korupciu sudcov, a tú odhalila aplikácia Treema v Kočnerovom mobile. Film sa však nezaoberá Treemou, ale dôsledkami toho, na čo ukázala.

Cez konkrétne príbehy týkajúce sa samotných sudcov, podnikateľov či bežných ľudí film tematizuje dôsledky straty spravodlivosti zo slovenského života, čo je fatálne pre celý štát aj demokratický systém. Film reflektuje aj procesy uzdravovania justície.

Komentáre