Hudba a film

Kaščák o Pohode on the Ground: Návštevníci sú to najcennejšie, čo máme

"Napriek opatreniam a obmedzenej kapacite ponúkol festival rovnakú mieru pestrého programu ako pri "veľkých" festivaloch Pohoda. "

TASR, 14. júla 2021 12:58
Návštevníci tancujú počas otváracieho dňa série piatich festivalov so spoločným názvom Pohoda on the Ground, 7. júla 2021 na letisku v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Zažili sme výnimočných päť dní. Týmito slovami hodnotil sériu festivalov, ktoré sa konali na Letisku Trenčín od 7. do 11. júla pod názvom Pohoda on the Ground, organizátor podujatia Michal Kaščák. "Od začiatku stavieb panovala na trenčianskom letisku nevídane srdečná atmosféra, tá sa zvýraznila vstupom prvej návštevníčky v stredu napoludnie a ostala tu doteraz. Radosť zo vzájomných stretnutí bola nekonečná, rovnako ako chuť niečo tvoriť, prezentovať či vnímať umenie," poznamenal šéf Pohody. "Som šťastný, že sme sa opäť mohli stretnúť s našimi návštevníkmi, ktorí potvrdili, že sú tým najcennejším, čo máme," zdôraznil.
Návštevníci na kolotoči počas otváracieho dňa série piatich festivalov so spoločným názvom Pohoda on the Ground, 7. júla 2021 na letisku v Trenčíne. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Napriek opatreniam a obmedzenej kapacite ponúkol festival rovnakú mieru pestrého programu ako pri "veľkých" festivaloch Pohoda. "V mnohých ohľadoch priniesol, paradoxne, ešte viac slobody," hovorí PR manažér Anton Repka s tým, že organizátori mohli v menšej verzii povoliť aj to, čo býva pri 30-tisícovom festivale z bezpečnostných dôvodov zakázané - jazdenie na skejtbordoch a kolobežkách, zaznamenávanie zážitkov a koncertov na kamery, fotoaparáty i mobily. Návštevníci sa dostali aj do priestorov, ktoré sú bežne neprístupné, napríklad do vyradeného vojenského radaru, na ktorom sa konali nočné párty.

"Vystúpilo na ňom symbolické spojenie židovského dídžeja Ramzyho Al Spinozu a palestínskej raperky MC Safaa Hathot. V kombinácii s nefunkčnými vojenskými zariadeniami išlo okrem kvalitnej zábavy aj o silné umelecké gesto," konštatoval Repka s tým, že viacerí návštevníci sa stali súčasťou hudobných vystúpení. "Napríklad Kapela Shht vyriešila absenciu speváka zapojením priateľov, ďalších účinkujúcich i návštevníkov, čo spustilo vlnu ďalších kolaborácií," priblížil.

Riaditeľ festivalu Michal Kaščák otvára festival počas otváracieho dňa série piatich festivalov so spoločným názvom Pohoda on the Ground, 7. júla 2021 na letisku v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Tohtoročná Pohoda priniesla aj umelecké inštalácie, debaty či workshopy, jej podstatou však boli dlhoočakávané stretnutia návštevníkov s ľuďmi z produkcie i účinkujúcimi. S tými, ktorí prísť nemohli, sa spojili v sobotu online. "K 16-hodinovému livestreamu sa na webe festivalu pripojili ľudia vyše tritisíckrát, vyše dvetisíckrát si ho pozreli na YouTube a videá na facebooku si pustili ľudia vyše osemnásťtisíckrát," informujú organizátori, ktorých potešil aj fakt, že takmer tri štvrtiny návštevníkov boli zaočkované, čo je podľa nich dvojnásobne viac než celoslovenský priemer. "Všetkých ostatných otestovali (preventívne sa testovali aj ľudia z produkcie, ako aj viacerí zaočkovaní návštevníci), pričom za päť dní pri vyše 2200 testoch nezaznamenali ani jeden pozitívny výsledok na ochorenie COVID-19," dodal Repka.

Komentáre