Hudba a film

Jan Budař odpremiéroval v Bratislave Princa mamáčika

"Úlohu kráľovnej a príliš starostlivej Ľudovítovej mamy ponúkol Budař Jane Nagyovej, ktorú preslávila úloha princeznej Arabely. Vo filme vystupuje aj Bolek Polívka."

TASR, 27. októbra 2022 14:07
Jan Budař ako Princ Mamáčik. Foto: Budhar film


Český herec a hudobník Jan Budař odpremiéroval v stredu v Bratislave svoj srdcový projekt. Je autorom knižnej predlohy, podpísal sa aj pod scenár a réžiu výpravnej filmovej rozprávky Princ mamáčik, v ktorej tiež hrá titulnú postavu postaršieho princa. V rozprávke sa pred kameru vrátila slovenská herečka Jana Nagyová. V príbehu o rozmaznanom princovi, ktorý musí dospieť v kráľa, stvárňuje príliš starostlivú kráľovnú. V ďalších úlohách účinkujú Martin Huba, Ondřej Vetchý, Veronika Khek Kubařová i Boleslav Polívka.

Film nakrúcali minulý rok na prelome leta a jesene na rôznych miestach v Českej republike, napríklad v Pohansku na južnej Morave, v Lednicko-valtickom areáli, v Českom raji či na zámku Dětenice. "Nakrúcali sme na krásnych miestach. Často sa mi stávalo, že som prišiel na obhliadku a domáci mi ukázali miesta, ktoré som vôbec nepoznal a ktoré boli jednoducho skvelé. Vďaka nim má princova dobrodružná cesta tú správnu rozprávkovú atmosféru," priblížil Budař.


Jana Nagyová a Jan Budař v novej rozprávke Princ Mamáčik. Foto: Budhar film


Všetky filmové úlohy obsadil "napriamo", podľa svojich predstáv, nekonal sa konkurz ani skúšky. "Ako herec sám nemám veľmi rád konkurzy a úlohy v rozprávke som šil hercom priamo na telo," potvrdil režisér a herec s tým, že úlohu kráľovnej Ľudmily zveril Jane Nagyovej preto, lebo vedel, že sa k nemu ako princovi typovo výborne hodí. Náhodné nebolo ani obsadenie Martina Hubu do roly kráľovského otca. Obidvaja herci sa spoznali pri natáčaní snímky Hovory s TGM.

V úlohe rytiera Hudrovala je princovým sprievodcom a spoločníkom na jeho dobrodružnej ceste za dospelosťou Ondřej Vetchý. Budař očakáva, že v tejto úlohe divákov prekvapí. "Ondro má vo filme jemne komickú a zároveň dojímavú polohu a túto kombináciu podľa mňa zvládol na výbornú."

Bolek Polívka je nielen rozprávačom príbehu, jeho postava aj priamo zasahuje do deja rozprávky. "Hrá hrobára Hrudu, ktorý divákov nielen sprevádza príbehom, ale je to zároveň tak trochu aj šaman a čarodejník, ktorý prinesie do filmu dávku mágie a nadprirodzena," naznačil Budař.

Na archívnej snímke herec a režisér novej rozprávky Princ Mamáčik Jan Budař. Foto: TASR - Michal Svítok

Komentáre