Hudba a film

Hasprová: Spevu som sa učila pri púšťaní Streisandovej či Houstonovej

"Behom svojej kariéry na Slovensku vytvorila viacero ústredných postáv v úspešných muzikáloch. Jej výkony boli opakovane ocenené Cenou Literárneho fondu. "

TASR, 11. septembra 2022 8:59
Na archívnej snímke herečka Katarína Hasprová. Foto: TASR - Michal Svítok

Nikdy nemala jeden konkrétny vzor, pretože podľa nej je na svete veľmi veľa osobností, vynikajúcich speváčok alebo herečiek, ktoré ju inšpirujú. Vzor pritom nemusí byť o tom, či má veľký a silný hlas, ale jednoducho musí byť niečím zaujímavá, svojská.

Vyznala sa pre TASR pri príležitosti svojho jubilea muzikálová, sólová speváčka a herečka Katarína Hasprová, ktorá oslávila v sobotu 10. septembra svoje 50. narodeniny.

Príkladom Hasprovej vzoru je speváčka Sade. "Tú mám rada. Ale je pravda, že som sa akoby učila alebo vyrastala na Barbre Streisandovej a Whitney Houstonovej. Ich nahrávky som si púšťala a s nimi som si spievala. Tak som sa učila spevu," prezradila pre TASR jubilujúca speváčka.

Katarína Hasprová sa narodila 10. septembra 1972 v Bratislave v rodine divadelného a filmového režiséra Pavla Haspru a legendárnej herečky Soni Valentovej. Hasprová účinkovala od detstva aj vo viacerých televíznych filmoch pod režisérskou taktovkou svojho otca. Boli nimi napríklad Zločin a pokánie (1982), Keď báčik z Chochoľova umrie (1990), či Všetci ľudia budú bratia (1996).

Už počas štúdia na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne v odbore muzikál hrala pod vedením režiséra Jozefa Bednárika v bratislavskom divadle Nová scéna. Kariéru jej vtedy naštartovala hlavná postava rozprávačky v muzikáli Jozef a jeho zázračný farebný plášť.

Hneď po ukončení štúdia získala angažmán v Prahe, kde stvárnila dve úlohy - kňažku Adrianu a kňažku Sandru v muzikáli Drakula. Neskôr účinkovala v klasickom muzikáli West Side Story v Brne, kde stvárnila temperamentnú a exotickú Anitu. Nasledovala hlavná ženská rola v rockovom muzikáli Vlasy v Prahe.

Na archívnej snímke z roku 1998 Katarína Hasprová ako Adriena a František Ďuriač ako Dracula Foto: archív TASR


V roku 1997 Hasprovej udelili prestížne ocenenie Bratislavská Zlatá lýra. Za pieseň Jána Lehotského a textára Kamila Peteraja Jedno zbohom získala cenu novinárov a v roku 1998 zastupovala Slovensko na medzinárodnej speváckej súťaži Eurovízia v Birminghame s piesňou Modlitba.

Svoj prvý album s názvom Katarína Hasprová vydala v roku 1999. Behom svojej kariéry na Slovensku vytvorila viacero ústredných postáv v úspešných muzikáloch. Jej výkony boli opakovane ocenené Cenou Literárneho fondu. Zažiarila aj v javiskových dielach ako Kleopatra, Na skle maľované, Kráľ Dávid, Pomáda, Cigáni idú do neba, Rómeo a Júlia, Báthoryčka, alebo Mačky (Cats).

Portrét speváčky a herečky Kataríny Hasprovej v roku 1998. Foto: archív TASR


V roku 2001 si odniesla cenu bronzovej Slávice v ankete diváckej popularity, rovnaké umiestnenie jej patrilo aj v ďalšej ankete Osobnosť televíznej obrazovky. V nasledujúcom roku vydala svoje druhé CD s názvom Chvíľu so mnou leť, ku ktorému jej dopomohol skúsený autor a producent Vašo Patejdl.

V roku 2016 získala Hasprová v Česku širšiu nomináciu na Cenu Thálie 2015 v kategórii muzikál za hlavnú úlohu Normy Desmond v inscenácii Sunset Boulevard, ktorú uviedlo Národní divadlo moravskoslezské v Ostrave.

"Mala som veľké šťastie, že už od vysokej školy som dostala u Jozefa Bednárika prvú krásnu veľkú rolu a potom pokračovali ďalšie. Dá sa povedať, že odvtedy som sa akoby nezastavila, že som z pódia nezišla. Stále som spievala a spievam teda zatiaľ ešte vďaka bohu v muzikáloch. Dá sa povedať, že toto je pre mňa ten úspech, že nie nejaká len jedna rola, ale to, že som vlastne toľké roky mala tú možnosť a ten dar, že som mohla spievať," uviedla pre TASR speváčka Katarína Hasprová.


Komentáre