Hudba a film

GLADIATOR pre TABLET.TV: Vianočnú skladbu sme nahrávali 30 rokov

"Hosťom Radoslava Šeba v relácii Exkluzívne pre TABLET.TV bol Miko Hladký, spevák skupiny GLADIATOR. "

Tablet.TV, 28. novembra 2018 9:00
Líder skupiny Gladiator Miko Hladký v Tablet.TV. Foto: Tablet.TV
Vianočnú skladbu sme začali pripravovať už pred mnohými rokmi, ale nikdy sme ju nestihli dokončiť, pretože sme to časovo podcenili a nikdy sme ju nenahrali v ten správny čas pred Vianocami. Teraz sme ale začali už v lete a veľmi sa tešíme, že našu prvú vianočnú skladbu predstavíme fanúšikom ešte pred oslavou nášho 30. výročia pôsobenia na hudobnej scéne. Za skupinu GLADIATOR to v relácii Exkluzívne pre TABLET.TV uviedol spevák Miko Hladký.

Skladba sa bude volať Čas vianočný a hudobníci ju v premiére predstavia 5. decembra. "Obdobie Vianoc máme všetci veľmi radi, páči sa nám krásna vianočná nálada, a presne takú sme vložili aj do našej pripravovanej skladby. Verím, že sa fanúšikom bude páčiť," uviedol spevák.

Album vydajú na Štedrý večer


Skupina Gladiator si ešte pred koncom roka pripíše na zoznam v poradí už 14. radový štúdiový album, ktorý bude niesť názov Deň, čo mal dávno prísť. Ako jeho oficiálny termín vydania si hudobníci zvolili netradične 24. december. "S chalanmi z kapely sme mali debatu o tom, kedy vydáme prvú pesničku, prvý singel, a tiež aj o tom, kedy by mohol album vyjsť. V spojitosti s vianočnou skladbou mi napadlo, že by sme si dali pekný darček na Štedrý deň 24. decembra. Chalani to prijali, zapáčilo sa im to a je to pre nás taká symbolická vec, pretože máme prvú vianočnú pieseň, a tak si aj album dáme akoby na Vianoce," priblížil Miko Hladký.

Oslávia 30 rokov na scéne


V budúcom roku si skupina Gladiator, ktorá vznikla ešte v roku 1989, pripomenie 30. výročie svojho pôsobenia na scéne. Ako Hladký uviedol, na toto obdobie často spomínajú, a to aj vďaka skladbám, ktoré si od nich fanúšikovia na koncertoch žiadajú. "Často si ľudia od nás pýtajú známe staré hity. Niektoré pesničky veľmi radi hráme, je to pre nás zaujímavé stále si ich pripomínať. Hodí nás to myšlienkami do minulosti. Je to príjemné spestrenie nášho súčasného repertoáru," spomenul hudobník, pričom dodal, že ako spevák kapely najradšej spomína na obdobie, keď skupina prechádzala z anglických skladieb na skladby slovenské. "Ľudia si to od nás pýtali. Tou zmenou bol album Viem, kde boh spí. Ten album sa mi aj s odstupom času zdá, že sa na ňom nepodpísal nijaký čas a naozaj znie dobre aj v súčasnej dobe," objasnil.

Vysielali ich na MTV


Miko Hladký zároveň spomenul aj úspech, ktorý sa spája hneď s prvou dekádou Gladiatora na scéne. Bol to práve ich hudobný videoklip, ktorý ako prvý slovenský vysielali na americkej hudobnej stanici MTV. "Veľmi dobre si pamätám, keď sme sa tešili, že sme mali videoklip v Amerike ako prví z celej krajiny. Veľmi nám to otvorilo dvere. Začali sme koncertovať vo veľkom. Rôzne po celej Európe. Hrali sme vo Francúzsku, Portugalsku, mali sme aj francúzske turné. Veľmi nás to posunulo vpred a dalo nám to veľa zážitkov. Vtedy sme sa cítili veľmi silní, čo bolo dôležité, aby človek mal dostatok energie na to, aby mohol fungovať ďalej," povedal v štúdiu TABLET.TV. "Tak ako sme rástli a dospievali my v našom vnútri, nielen hudobne, ale aj ľudsky, takisto s nami rástla aj naša muzika a jej fanúšikovia. Problémy a veci, na ktoré sme my poukazovali v našej muzike, alebo nálady, ktoré sme do nich vkladali - tí naši fanúšikovia s nami vyrastali. Sme radi, že sa v našich pocitoch sprostredkovaných v skladbách, že sa v nich našli. Ľudia sa skrátka v našej hudbe našli," uzavrel Hladký.

Skupina Gladiator chce pre svojich fanúšikov pri príležitosti výročia pripraviť sériu koncertov, na ktorých, okrem pripomenutia starých hitov, chcú predstaviť aj skladby z najnovšieho albumu Deň, čo mal dávno prísť.

Pozrite si reláciu Exkluzívne pre TABLET.TV s Radoslavom Šebom a jeho hosťom.

Komentáre