Hudba a film

Film Úsvit mieri do hlavnej súťaže filmového festivalu Karlove Vary

"Výpravnú detektívnu drámu Úsvit z obdobia prvej republiky, ktorá vznikla pod režisérskou taktovkou Matěja Chlupáčka, čaká výnimočná celosvetová premiéra. "

WEBMGAZIN.sk-OTS, 2. júna 2023 11:56
Foto: Bontonfilm
Film bude odprezentovaný v rámci hlavnej súťaže 57. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Karlove Vary.

Úsvit príde do kín na Slovensku a v Česku už túto jeseň, ale ešte predtým si ho budú môcť pozrieť návštevníci prestížneho festivalu v Karlových Varoch, kde sa v obrovskej konkurencii prebojoval do jedenástky filmov, ktoré sa budú uchádzať o hlavnú cenu.

Rozpočet filmu sa vyšplhal na takmer 3,6 milióna eur. Nakrúcalo sa od mája do septembra 2022 na viacerých miestach v Česku aj na Slovensku – v Tatrách, pri Lysej nad Labem, v Dřísoch alebo v Zlíne. Samotné mesto Svit, kde sa príbeh odohráva, vzniklo unikátnym spôsobom kombináciou reálnych záberov, nákladných dekorácií a 3D modelu celého mesta v pomere 1:7. Vo filme si po boku hlavných hrdinov v podaní Elišky Křenkovej a Miloslava Königa okrem iných zahrali aj Milan Ondrík, Marián Mitaš, Luboš Veselý, Martha Issová, Ladislav Hampl, Ján Jackuliak a Dávid Hartl.



„Nechceli sme robiť žiadne kompromisy a priali sme si priniesť na plátno skutočne moderný divácky zážitok, ktorý bude, aj napriek tomu, v akom období sa príbeh odohráva, hovoriť o súčasných témach. Prostredníctvom detektívneho žánru tak predstavujeme príbeh silnej ženskej hrdinky, ktorá sa usiluje vzoprieť utopickému svetu, v ktorom žije,“ podotýka režisér a producent Matěj Chlupáček zo spoločnosti BARLETTA.

Koproducentsky sa zo Slovenska na filme podieľali aj DNA Production, RTVS a BONTONFILM SK. „Česko-slovenská spolupráca na filme z obdobia prvej republiky ponúka nesmierne zaujímavé prepojenie vnímania tohto obdobia našich dejín, ale aj jeho jednotlivých aktérov. Som rád, že sme sa stali súčasťou tohto projektu, pretože nejde o klasický historický príbeh, ale napriek tomu, že je zasadený do konca 30. rokov 20. storočia, má človek pocit, že by sa pokojne mohol odohrávať aj dnes,“ hovorí o projekte producent Rasťo Šesták zo spoločnosti DNA Production.

Komentáre