Hudba a film

Film Únos pripomína kontroverzné témy našej nedávnej histórie

"Režisérkou prvého porevolučného politického trileru je Mariana Čengel Solčanská."

TASR, 3. marca 2017 13:00
Na snímke zľava herci Milan Ondrík (chalanisko) a Dano Heriban (Efendi) počas tlačovej konferencie pred premiérou filmu Únos 1. marca 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Dano Veselský
Prvý politický triler v dejinách porevolučnej slovenskej kinematografie predstavili 1. marca jeho tvorcovia v Bratislave. Témou filmovej novinky Únos z dielne scenáristky a režisérky Mariany Čengel Solčanskej je príbeh okolo únosu prezidentovho syna či podozrivé prepojenia medzi zločinom, mafiou, tajnou políciou a mocou v polovici 90. rokov minulého storočia.

"Impulz vnikol zhruba pred siedmimi rokmi po prečítaní knižky Dominika Dána Popol všetkých zarovná. Odvtedy aj príbeh, aj scenár doznal veľa zmien. Urobili sme niekoľko zlých pokusov, ktoré nás od témy odvádzali, ale táto posledná verzia je najbližšie pravde," predstavil snímku na tlačovej konferencii jej producent Milan Stráňava z JMB Film & TV Production.

"Nie je rekonštrukciou udalostí, ktoré sa udiali, je to umelecký film. Časť filmového príbehu je inscenovaná a niektoré scény pripomínajú udalosti, ktoré sa udiali v tom čase," uviedol pre TASR Stráňava, ktorý na režisérsku stoličku Únosu posadil Solčanskú. "Nechcel som človeka, ktorý si tie veci spájal so svojím životom, ktoré ho priamo zasiahli. Ona bola v tom čase dieťa, týkalo sa jej to len okrajovo a pristúpila k tomu absolútne bravúrne. Naštudovala si materiály, dala tam príbeh, podľa ktorého je úplne zjavné, že mnohí ľudia nechceli byť v tom čase účastní tých politických procesov, ale boli do nich zatiahnutí," objasnil zrod filmu, ktorý stál približne 1.350.000 eur.



"Dve tretiny z toho sme pokryli z Audiovizuálneho fondu a z príspevku RTVS. Jednu tretinu rozpočtu pokryli súkromní podnikatelia, ktorí dofinancovali film," dodal producent na margo Únosu, ktorý by mal divákom povedať, "aby neboli nikdy ľahostajní voči svojmu okoliu."

Rebeka Poláková stvárňuje v politickom trileri mladú novinárku Martu, ktorá na Nový rok nájde v predzáhradke rodičovského domu bratovu odrezanú hlavu zabalenú v igelitovej taške. Strašný nález ju vtiahne do príbehu, v ktorom sa mocou posadnutí predstavitelia štátu neštítia žiadneho zločinu, aby si upevnili pozíciu neobmedzených vládcov. "Osobnou tragédiou sa ocitne medzi dvoma svetmi, je pojítko medzi mafiou a politikmi," naznačila herečka.

Herečka Rebeka Poláková hrala vo filme Únos postavu novinárky Marty. Foto: TASR/Dano Veselský


Špeciálnu postavu - Chalaniska hrá vo filme, v ktorom ľudia majú všetkého mnoho a pre peniaze a moc sú schopní aj zabíjať, Milan Ondrík. "Keď sa ma ľudia pýtajú, či to je ten konkrétny človek, ktorý má v priezvisku l a x, tak áno, je to ten človek. A či by som bol rád, keby si to ten človek pozrel? Áno, pretože bude určite spokojný, že to hrá taký sympatický človek," rozosmial novinárov herec. Postava jeho kolegu Dana Heribana sa v Únose volá Efendi. "Efendiho živá predloha si už tento film pozrieť nemôže, pretože skončil veľmi podobne," prezradil predstaviteľ filmového šéfa mafie.

Herec Milan Ondrík stvárnil postavu Chalaniska


"Cítim trošku chvenie, pretože mám pocit, že sa niečoho dotýkame aj týmto filmom, že sa dotýkame možno nebezpečných vecí, možno vecí, o ktorých treba hovoriť, ale každopádne podstatných vecí, pretože ako národ sme nepoučiteľní. Nepoučiteľní nielen z histórie 90. rokov, ale aj histórie Slovenského štátu," vyhlásil Ondrík k filmovej novinke, ktorá podľa neho môže byť aj varovným prstom. "Bol by som veľmi naivný, keby som si myslel, že tento film zmení Slovensko, ale možno niekto sa zamyslí," dodal pre TASR.

Podľa Heribana cítia umelci, napriek obavám, či zostanú činní a bez následkov, potrebu vypovedať o veciach, ktoré sa dejú v našej spoločnosti: "Ide tu o dlhodobú amnéziu, ktorá siaha až do čias 2. svetovej vojny. Mnohé zločiny od tej doby a krížom cez celých 70 rokov neboli potrestané a práve preto sme tam, kde sme, a môže sa diať stále to, čo sa deje."

Únos vstúpil oficiálne do kín 2. marca. Vo filme ďalej účinkujú Tomáš Hanák, David Hartl, Vladislav Plevčík, Milan Mikulčík, Ján Greššo, Juraj Hrčka, Maroš Kramár, Ingrid Timková a ďalší.

ODPORÚČAME TIEŽ:
M. Kramár hrá v Muzzikantoch hudobného producenta a v Únose Predsedu
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Miesto pri mori a Logan: Wolverine
Z. MAURÉRY: Majme vzdelaných ľudí, hlúpi sú ľahko manipulovateľní
Režisér kultovej Fontány pre Zuzanu prichádza s filmom Muzzikanti

Komentáre