Hudba a film

Film Piargy má na konte viac ako 50 cien, pozrela si ho aj prezidentka

"Od členov Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) dostali Piargy 16 nominácií na blížiace sa národné filmové ceny Slnko v sieti vrátane nominácie v kategórii za najlepší hraný film."

TASR, 7. marca 2023 12:50
Veronika Rabada - Piargy /Titulná pieseň k filmu PIARGY/ Foto: Youtube
Bratislava 7. marca (TASR) – Slovenský film Piargy získal od svojho uvedenia vlani v septembri 56 ocenení, zaujal poroty na festivaloch v Bruseli, Paríži, Londýne, Ríme, Macedónsku, Bulharsku, Indii, New Yorku, Miláne, Hollywoode, Amsterdame či vo Florencii. Pred pár dňami si čiernobielu snímku nakrútenú podľa novely slovenského prozaika Františka Švantnera pozrela aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Piargy si prišla pozrieť do bratislavského Kina Film Europe v spoločnosti partnera Juraja Rizmana, mamy, dcéry a kolegov z prezidentského paláca. Svoj čas po projekcii venovala aj filmárskemu tímu," uviedol pre TASR PR manažér Radomír Brhlík. Dodal, že o skúsenostiach z desaťročných príprav a nakrúcania filmu sa s prezidentkou porozprávali herci Judit Pecháček (Bárdos), Lucia Klein Svoboda, Jana Kvantíková, Ivan Martinka, kameraman Peter Bencsík, scenáristka Jana Skořepová a dramaturgička Biba Bohinská.

"Veľmi si vážime, že si pani prezidentka pri svojom zaneprázdnenom pracovnom čase našla priestor aj na podporu slovenskej kultúry a osobne sa stretla s tvorcami a hercami filmu, ktorý je nakrútený podľa našej povinnej školskej literatúry," komentovala projekciu producentka filmu Silvia Panáková, ktorá počas večera informovala aj o najnovších dvoch cenách – Najlepšie kostýmy/mejkap a Najlepší producent, ktoré Piargy získali na filmovom festivale Golden Wheat Awards v Turecku.

Filmu z dedinského prostredia sa dostáva uznanie aj na Slovensku. Od členov Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) dostali Piargy 16 nominácií na blížiace sa národné filmové ceny Slnko v sieti vrátane nominácie v kategórii za najlepší hraný film. Cenu Krištáľové krídlo za stvárnenie filmovej postavy Juliše si počas uplynulého víkendu prevzala herečka Judit Pecháček.

Vášnivý príbeh lásky a zrady v milostnom trojuholníku, ktorý nakrútil režisér Ivo Trajkov, stále premietajú vybrané kiná. "Záujem aj po piatich mesiacoch od slávnostnej premiéry nás nesmierne teší," uzavrela Panáková.


Komentáre