Hudba a film

Film o Mikulášovi Černákovi Miki má po slávnostnej premiére

"Na moment, keď uvidia očakávanú snímku prví diváci, čakal najmä hlavný predstaviteľ samotného Mikuláša Černáka, ktorého stvárnil Milan Ondrík."

TASR, 8. augusta 2024 14:23
Titulnú postavu vo filme Jakuba Kronera Miki stvárnil Milan Ondrík. Foto: TASR Dano Veselský

Film Miki, inšpirovaný skutočnými udalosťami zo života slovenského podsvetia 90. rokov, odpremiérovali tvorcovia a herci v utorok (6. 8) v Bratislave. "Premiéru sprevádzala vysoká divácka účasť pozvaných hostí a veľký mediálny záujem," informuje za distribučnú spoločnosť CinemArt SK Perla Žinčíková. Kontroverzná snímka, ktorá vzbudila veľké diskusie hneď po prvej klapke pred necelými dvomi rokmi, vstúpi do kín 15. augusta.

Na moment, keď uvidia očakávanú snímku prví diváci, čakal najmä hlavný predstaviteľ samotného Mikuláša Černáka, ktorého stvárnil Milan Ondrík. "Ja sa s touto postavou, s týmto človekom, vlastne nelúčim, pretože nás ešte čaká veľa krásnych situácií, kde sa budeme stretávať na premiérach, na diskusiách s ľuďmi a budeme o tom komunikovať, môžeme to súdiť alebo chváliť. A nie tak, ako doteraz, keď ľudia chválili a súdili, a pritom neprečítali ani jednu jedinú stránku zo scenára. Povedal by som to tak, že sa teším na konfrontáciu," skonštatoval na konci nakrúcania Ondrík. Film spolu s ním premiérovo uviedli jeho hereckí kolegovia. Medzi nimi Michal Kubovčík, Dušan Cinkota, Gregor Hološka, Rebeka Poláková, Martin Nahálka, Marek Fučík a ďalší. Na slávnostnej premiére nechýbali režisér Jakub Kroner a scenárista Miro Šifra.



Pozvaní hostia zaplnili na slávnostnej premiére štyri kinosály a reakcie divákov boli podľa distribučnej spoločnosti viac ako pozitívne. "Napriek tomu, že téma filmu poukazuje na tienisté stránky nedávnej slovenskej histórie a jeho hrdinovia sú antihrdinami v pravom zmysle slova, diváci odchádzali nadšení," dodala Žinčíková.

Tvorcovia považujú záujem nielen médií, ale aj širokej verejnosti o túto tému za veľmi dôležitý. "Naozaj som veľmi rád, že tá doba je preč a že si ju môžeme pripomínať už iba na filmovom plátne. Najhoršie historky, čo som počul, boli tie z južného Slovenska, to sa nedá ani vymyslieť, čo tam oni vyvádzali. Nehovoriac o tom, že s týmto všetkým, čo sa tu vtedy dialo, spolupracovala aj vládna garnitúra tej doby," povedal jeden z producentov Radovan Gerek. "Pre mňa osobne je odkazom nášho filmu to, že keď človek stratí morálne zábrany pre získavanie osobného profitu za akúkoľvek cenu, vždy prehrá," uzavrel.

Na snímke slovenský herec Milan Ondrík pózuje po novinárskej projekcii filmu Miki v Bratislave 6. augusta 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Komentáre