Hudba a film

Film Keby radšej horelo sa zameriava na tému hoaxov a ich šírenia

"Dej sa odohráva v jednej malej českej dedine, kde sa obyvatelia pripravujú na Veľkú noc."

TASR, 20. júna 2022 13:14
Miroslav Krobot a Michal Isteník v hlavných úlohách komédie Keby radšej horelo. Foto: Bontonfilm

Mimoriadne aktuálnej téme hoaxov, dezinformácií a konšpiračných teórií sa venuje česká komédia Keby radšej horelo. Debut režiséra Adama Kolomana Rybanského zaujal organizátorov filmového festivalu Berlinale, ktorí ho tento rok zaradili do oficiálneho festivalového programu. Snímka, v ktorej si zahrali Miroslav Krobot, Michal Isteník i Anna Polívková, vstúpila vo štvrtok (16. 6.) do slovenských kín.

Dej sa odohráva v jednej malej českej dedine. Obyvatelia sa pripravujú na Veľkú noc, jarmok je v plnom prúde, chlapi pred krčmou komentujú zelené pivo a nebezpečenstvo chemtrails. Oslavy však naruší dodávka, ktorá narazí do fontány na námestí. Vodičovi sa podarí zmiznúť, všetkým je však úplne jasné, že išlo o teroristický útok. Bezpečnosť celej obce teraz závisí od hasičov, od ich odhodlania a obetavej práce.



Pre náčelníka dobrovoľných hasičov Broňu, v podaní Miroslava Krobota, znamená celý incident nebývalú vzpruhu a do boja proti "terorizmu" sa vrhne s ozajstnou vervou. Vinníkov nájde v moslimských migrantoch, stáva sa veliteľom domobrany a v celej obci rozpúta paniku, akoby sa chystal skutočný vojnový útok. Jeho zástupca Standa (Michal Isteník) je, naopak, dobrák, ktorého vzniknutá situácia maximálne zneistí. S manželkou čakajú dieťa, prvýkrát zažíva, čo to znamená mať prehnaný strach o rodinu.
Anna Polívková a Michal Isteník ako manželia vo filme Keby radšej horelo. Foto: Bontonfilm

Standovou slabou stránkou je, že príliš verí všetkému, čo mu ľudia povedia a čo nájde na internete. Stáva sa tak ľahkým terčom na manipuláciu zo strany svojho mentora Broňu, ale aj zdrojom mnohých komických situácií vo filme. Asi jedinou predstaviteľkou racionálneho myslenia je Standova manželka, ktorú stvárnila Anna Polívková. "Film je o tom, ako sa šíria poplašné správy a ako sa ľudia po ich vypočutí správajú. Ja hrám jednu z mála rozumných postáv, ktorá si uvedomuje, že to všetko je vlastne úplný nezmysel," komentovala snímku a svoju rolu herečka.

Komentáre