Hudba a film

Do Košíc príde výstava grafík združenia Čierne diery

"Výnimočná zbierka 242 grafík bude dočasne presunutá zo SNG a bude doplnená o nové diela s košickými motívmi."

TASR, 10. júna 2021 11:35
Výstava vyše 240 grafík zabudnutých pamiatok slovenskej architektúry bude v letných mesiacoch v košickom Kulturparku. Foto: FB Čierne diery


Do Košíc príde veľká výstava 242 grafík združenia Čierne diery zo zbierky Slovenskej národnej galérie, doplnená o nové košické motívy.

Čierne diery sa od roku 2014 venujú architektúre, ktorá je na Slovensku dlhodobo prehliadaná. Od storočných tovární, cez chátrajúce kúpele až po ikony modernej architektúry. Podarilo sa im nadchnúť Slovensko naprieč generáciami a v krátkom čase sa stali rešpektovanou „inštitúciou“, podporujúcou kultúrne dedičstvo, umenie a zberateľstvo. Reportáže a výskumy spracúvajú do kníh, ktoré sa stali nezávislými bestsellermi. Súčasťou ich aktivizmu je tvorba grafík na vlastnom risografickom stroji. Zo žiarivých ryžových a sójových farieb japonskej tlačiarne vznikajú nové zobrazenia kultúrneho dedičstva. S tlačovými chybami, ktoré sú zaujímavosťou diela. Od roku 2015 sa do série grafík zapojilo 75 autoriek a autorov z prostredia výtvarného umenia, ilustrácie a grafického dizajnu. Tisíce zberateľov umožnili združeniu finančne sa angažovať v oblasti kultúry a charitatívnej práce. V roku 2020 získala do zbierky celú sériu grafík Slovenská národná galéria. Séria však pokračuje, rozširuje sa o nové témy, nových autorov a nové charitatívne projekty.

Výstava potrvá od utorka 6. júla do nedele 5. septembra. Košické Kasárne/Kulturpark budú otvorené každý deň okrem pondelkov od 13:00 do 19:00 hod.

K výstave nie je plánovaná vernisáž, ale otvárací deň v utorok 6. júla od 16:00 do 19:00, počas ktorého budú prítomní aj autori projektu. Počas dvoch mesiacov sa uskutočnia aj sprievodné podujatia.

Ružová Cvernovka od Daniely Olejníkovej. Foto: TASR/Čierne diery


Kúpele Grossling od Adely Režnej. Foto: TASR/Čierne diery


Sušiareň liečivých bylín v Hanušovciach nad Topľou. Paulína Rypáková (Vårregn) Foto: TASR/Čierne diery

Komentáre