Štýl

SNM - Prírodovedné múzeum otvára novú expozíciu antropológie

"Téma je síce spracovaná odborne, no má atraktívne vizuálne stvárnenie."

TASR, 8. júna 2021 12:40
Snímka z otvorenia novej expozície "Zázrak prírody - Antropológia. Človek v čase a priestore" v Slovenskom národnom múzeu - Prírodovedné múzeum v Bratislave 7. júna 2021. Foto: TASR Dano Veselský
Bratislava 7. júna (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) - Prírodovedné múzeum otvára v utorok 8. júna expozíciu antropológie. K štyrom expozičným celkom pod spoločným názvom Zázrak prírody tak pribudne ďalší - Človek v čase a priestore.

"Skúšali sme to na našich deťoch a táto expozícia dostala najvyššie známky, som veľmi rád, že trochu netradičný spôsob inštalácie téme veľmi pomohol," uviedol na pondelkovom mediálnom dni generálny riaditeľ SNM Branislav Panis. "Expozícia vznikla po pätnástich rokoch absencie tohto v slovenskom múzejníctve málo zastúpeného vedného odboru, je veľmi žiaducou nielen pre školy, ale všetkých obyvateľov, pretože poznať sám seba je veľmi dôležité," dodal Ján Kautman, riaditeľ SNM - Prírodovedného múzea. Novú expozíciu označil za minimálne učebnicu stredoškolskej antropológie.

"Rozhodne je zaujímavé sa pozrieť na človeka nielen zo strany fyzikálnej, ale do istej miery aj kultúrnej antropológie," konštatovala Alena Šefčáková, autorka expozície, ktorú tvorí 23 panelov a 19 monitorov. V úvodnej časti približuje korene vzniku človeka. Mnohých zrejme prekvapí, že náš živočíšny druh sa postupne vyvíjal zo skupiny podobajúcej sa na hlodavcov, ktorí na zemi žili približne pred 60 miliónmi rokov. "Naše kosti pretrvávajú milióny rokov, práve to nám umožňuje stretnúť sa s minulými populáciami, kosti majú nesmiernu výpovednú hodnotu," podčiarkla.



Návštevník sa napríklad zoznámi aj s procesom mumifikácie, môže si pozrieť múmiu z pohrebiska staviteľov pyramíd i rakvu z hieroglyfmi. V ďalších častiach dostane odpovede na otázky ako Kde sú naše korene? Sme iní? Čo môžeme vypátrať, stretne sa s témami Človek a jeho najbližší príbuzní a predchodcovia, Človek a dedičnosť či Praveké umenie.

Téma je síce spracovaná odborne, no má atraktívne vizuálne stvárnenie. "Základná koncepcia výtvarného pohľadu na túto výstavu bola Platónova jaskyňa, je to akoby sa nachádzame v jaskyni a vidíme odraz reálneho sveta, iba tiene reálneho sveta z pohľadu vedca, ktorý skúma antropológiu," vysvetlil výtvarník Dušan Veverka k vizuálnej koncepcii objavovania: "Návštevník, ktorý prichádza do výstavy, napriek tomu, že priestor sa mu zdá na prvý pohľad odhalený, počas putovania pochopí, že sa mu odhaľujú nové a nové informácie a exponáty, ktoré objavuje v malých ukrytých jaskyniach."



Súčasťou expozície sú aj paleoantropologické obrazové rekonštrukcie českého maliara a ilustrátora Zdeňka Buriana. "Využili sme ho nie ako obraz v galérii, ale ako exponát, ktorý dovysvetľuje tému," povedal pre TASR Veverka. Textová časť expozície zaujme širokú i odbornú verejnosť. Texty dopĺňajú interaktívne vstupy a predmety zo zbierok SNM - Prírodovedného múzea a Archeologického múzea, ako aj dokumentácia z archeologických výskumov doma i v zahraničí.

Komentáre