Hudba a film

Do kín vstupuje film Kuciak: Vražda novinára

"Film mal svetovú premiéru na festivale dokumentárnych filmov Hot Docs v Toronte a európsku premiéru na festivale v Karlových Varoch. "

TASR, 21. februára 2023 15:28
Spomienka na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú na Radničnom námestí v Pezinku, archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Koprodukčný dánsko-americko-český dokumentárny film Kuciak: Vražda novinára vstupuje do kín na piate výročie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ako avizujú tvorcovia filmu, ktorý má v utorok slávnostnú premiéru v Bratislave, divákom sprostredkuje aj doteraz nezverejnené svedecké výpovede, dôkazy, exkluzívne informácie a materiály.

"Založený je na materiáloch z policajného spisu, ktoré slovenský divák natoľko nepozná, celú kauzu uvádza do širšieho kontextu, vychádza z informácií, ktoré boli spracované investigatívnymi novinármi, predovšetkým Pavlou Holcovou," povedala pre TASR Jitka Kotrlová, koproducentka snímky skúmajúcej nielen vraždu dvoch mladých ľudí, ale aj dôsledky tragickej udalosti, ktorá na Slovensku vyvolala najväčšie protesty od pádu komunizmu.

Kľúčovou postavou dokumentu je Holcová, ktorá spolupracovala s Kuciakom krátko pred jeho smrťou. Film pripomínajúci tragickú udalosť spred piatich rokov nakrútil americký režisér a tiež investigatívny novinár Matt Sarnecki. "Už natočil jeden dokument tiež o vražde svojho kolegu, v tomto prípade je blízky spolupracovník Pavly Holcovej. V momente, keď získala informácie z policajného spisu, ktorý sa týkal aj vrážd Jána a Martiny, zapojil sa do projektu k prospechu filmu, pretože veľmi jasne a zrozumiteľne spracováva všetky informácie, ktoré sa týkajú toho prípadu," priblížila Kotrlová režiséra, ktorý študoval na pražskej FAMU a v súčasnosti pôsobí v Rumunsku. "Svoj život trávi v Európe, politické siete sú mu veľmi známe a naďalej sa tejto problematike venuje," dodala.

Film ukazuje plán fungovania korupcie a svedectvo o sile žurnalistiky. "Matt a Pavla pracujú pre medzinárodnú organizáciu, ktorá združuje investigatívnych novinárov v Amerike, dokázali dať dohromady sieť ľudí, ktorí spracovávali všetky informácie odkrývajúce spletitú sieť vzťahov medzi súdnictvom, politikou a súkromnými subjektmi na Slovensku," poznamenala koproducentka filmu. Pre jeho tvorcov je dôležité, aby sa nezabudlo na odkaz Jána a Martiny. Dokument má otvoriť otázku toho, aká je dôležitá práca investigatívnych novinárov a ich nezávislosti od politických síl. "Hovorí o slobode a demokracii a nutnosti sa za ňu postaviť. Zároveň dúfame, že sa otvorí aj diskusia v spoločnosti o tom, nakoľko sú niektoré praktiky únosné a ako je potrebné pracovať s korupciou," uzavrela Kotrlová.

Film mal svetovú premiéru na festivale dokumentárnych filmov Hot Docs v Toronte a európsku premiéru na festivale v Karlových Varoch. Novinku uvádza do kinodistribúcie Bontonfilm od štvrtka 23. februára.

Komentáre