Hudba a film

Do kín prichádza nový slovenský dokument Autičkári

"Skutočný príbeh o zlodejoch áut, vyšetrovateľoch i policajtoch má v sebe prvky hollywoodskeho filmu. Je to však slovenská realita."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, včera 8:46
Foto: Autičkári
Mladý košický režisér Dominik Bari má za sebou už nemalé úspechy. Kvalifikovali ho na Oscara za cestovateľský dokument Ojmiakon. Tentoraz sa však rozhodol pustiť do odlišného nebezpečenstva a mapovať prostredie organizovaného zločinu. Celovečerný dokument s názvom Autičkári, ktorý patrí medzi najdrahšie v našej krajine, bude mať premiéru 5. októbra 2024 v košickom Amfiteátri. Následne sa objaví vo vybraných kamenných kinách po celom Slovensku a od decembra aj na platforme HBO. Je to prvý rýdzo slovenský dokument, ktorý streamovacia spoločnosť uvedie. Vysielať sa bude približne v 22 krajinách.

Dominik Bari, ako čerstvý tridsiatnik, patrí medzi najmladších režisérov, s ktorými táto spoločnosť spolupracovala. „Spolu s producentom filmu Petrom Badačom zo spoločnosti BFilm sme ich oslovili a predstavili náš projekt. Pozdávalo sa im aj to, akým štýlom to chceme urobiť, pretože cielime na mladú skupinu ľudí od 18 do 24 rokov. Táto cieľovka je mi zároveň blízka, keďže len nedávno som do nej patril. Asi po polroku sme sa dohodli. Pôvodne to mal byť trojdielny seriál, ale nakoniec sme sa zhodli na jednom celistvom filme. Doposiaľ je to môj najdlhší dokument. Má 75 minút a dovolím si tvrdiť, že je aj najprepracovanejší.“ Natáčal sa najmä v Košiciach a okolí, no aj v Bratislave, Žiline či Dolnom Kubíne.



Po svojom cestovateľskom projekte sa rozhodol, že sa pustí do niečoho, čo doposiaľ bolo mimo jeho komfortnú zónu. „Krádeže áut sú téma, ktorá sa môže týkať úplne každého. Ako hovorí jeden nemenovaný zlodej v našom filme: ,Je jedno aké máš v živote postavenie, či si advokát, itečkár alebo kuchár, ak svoje auto raz zaparkuješ na ulici a niekto ho naozaj potrebuje a vie to, tak si ho vezme'." Skutočné prípady sa odohrávali v rokoch 2017 - 2018.

Dokument sleduje špecifickú skupinu zlodejov áut zo západného Slovenska a celistvo sa zameriava na ich prípad, ktorý bol medializovaný pred pár rokmi. V dokumente vypovedajú aj členovia konkurenčných gangov.

Súčasťou projektu boli policajní vyšetrovatelia, Ministerstvo vnútra SR aj HAKA (skupina Hľadá sa Auto - Krádeže Automobilov). Dokonca sa podarilo získať aj reálne výpovede zlodejov, ktorí v dokumente vystupujú. Na prísne tajnom natáčaní spolupracoval najatý detektív, s ktorým sa režisér pustil do hľadania skutočných členov gangu.

Snímka v sebe kombinuje dokumentárne prvky s hranými rekonštrukciami skutočných krádeží a policajných zásahov. Aj súdny proces vyzerá, ako keby sa konal priamo pred očami diváka. Natáčali ho na Krajskom súde v Košiciach. Jeho súčasťou bol 70-členný komparz. Viacerí členovia gangu boli nejaký čas vo výkone trestu, ale za záhadných okolností sa dostali na slobodu.



Miestami nebolo všetko jedno ani režisérovi. Ak však chcel vytvoriť unikátny a dôveryhodný dokument založený na skutočnom prípade a hlavne mať príbehy z prvej ruky, bolo to nutné zlo, ktoré musel podstúpiť. „Predstavte si, že sedíte zoči-voči zlodejovi. Pripnete mu mikrofón, zapnete kameru a pýtate sa na jeho zločiny.“ Je zaujímavé, že sa mu podarilo prehovoriť na účinkovanie aj vyšetrovateľa, ktorý sa na celom prípade vo veľkej miere podieľal a priamo proti zločineckej skupine zasahoval. Pre predstavu, na celom zásahu bolo reálne zmobilizovaných približne 220 policajtov a nasadený bol aj vrtuľník. To takisto diváci uvidia.

Film má určite aj preventívny charakter. Ak človek vidí všetky tie nové postupy, vie sa voči nim brániť. „Jeden môj spolupracovník sa ma pýtal, či nedávame nejaký návod zlodejom. Ale skôr je to o prevencii, aby ľudia vedeli, voči komu a čomu stoja. Dokonca ma oslovila jedna organizácia a v spolupráci s políciou film budeme rozoberať aj so študentmi na besedách. V rámci Košického a Žilinského kraja sa to zatiaľ pripravuje na takmer 20 školách.“

Komentáre