Hudba a film

Do kín prichádza najmodernejší český film posledných rokov

"22. septembra mala v českých kinách premiéru snímka BANGER., ktorá má povesť prelomového diela."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 4. októbra 2022 9:42
Foto: Bontonfilm
Nový film mladého režiséra Adama Sedláka vzbudil zaslúženú pozornosť už v júli tohto roka na medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch. Diváci aj kritici sa vtedy predbiehali v superlatívoch na jeho adresu a zdá sa, že snímka neočarila iba festivalové, ale aj široké divácke publikum. Počas premiérového víkendu si ju totiž u našich západných susedov prišlo pozrieť do kina fantastických 21 000 divákov. Do slovenských kín príde BANGER. už 6. októbra.

Na Slovensko vstupuje film s povesťou fenoménu a snímky, ktorú treba vidieť. Český portál Moviezone o ňom píše ako o „jednom z najprogresívnejších českých filmov posledných rokov, ktorý by mal vidieť každý“ a o „potenciálne prelomovej generačnej diváckej záležitosti“. Na webe heyfomo.cz si zase získal označenie „famózna generačná výpoveď, ktorá mnohých naštve“. A portál Refresher ho označuje ako „balzam na dušu mladého človeka, prahnúceho po autentickom filmovom zážitku“ a zároveň „jeden z najlepších českých filmov tohto roku“, ktorý „má bližšie k mladým divákom ako ktorýkoľvek iný český film“. BANGER. však očividne neočaril len filmových kritikov, ale aj bežných divákov, o čom svedčia skvelé hodnotenia na najväčšom česko-slovenskom filmovom portáli ČSFD.



Film rozpráva príbeh mladého drogového dílera Alexa, ktorý predáva ten najlepší kokaín v Prahe, s predajom drog chce však raz a navždy skončiť. Jeho snom je presláviť sa na rapovej scéne a nahrať vlastný banger (slangový výraz označujúci energickú, chytľavú pieseň, hit). Okrem toho sa s ním práve rozchádza jeho priateľka a Alex jej chce dokázať, že za niečo stojí. Táto noc je na zmenu ako stvorená. Jeho kamarát Láďa totiž na feat zohnal rapera Sergeia Barracudu, a to znamená vstupenku medzi top hráčov. Táto vstupenka však nebude lacná a Alex s Láďom musia za pár hodín zohnať poriadny balík peňazí. Vyrážajú preto na bláznivú, adrenalínovú jazdu nočným mestom, aby predali všetky drogy, ktoré doma ešte našli.

Herecké obsadenie je kombináciou hercov a nehercov – spevákov, influencerov a ďalších celebrít, ktoré vo viacerých prípadoch hrajú samy seba. V hlavnej úlohe sa predstaví populárny český spevák Adam Mišík, ktorý pre rolu podstúpil výraznú zmenu imidžu aj hudobného štýlu. Jeho kamaráta Láďu si zase zahral Marcel Bendig, brat slávnejšieho Jana Bendiga a bývalý účastník Superstar. Spevák, ktorý vystupuje pod umeleckým menom Marsell Bendig, je podľa kritikov jedným z najväčších hereckých objavov tohto roka a mnohí mu dokonca za úlohu Láďu predpovedajú zisk Českého leva. V ďalších rolách sa predstavia herečka Anna Fialová, raper Sergei Barracuda, ktorý vo filme stvárňuje sám seba, ale aj hviezdy sociálnych sietí ako Anna Purič, Džana Valjevac či pornoherečka Stacy Cruz.


Po formálnej stránke si tvorcovia zvolili mimoriadne inovatívny prístup a celú snímku nakrútili na iPhone. V českých a slovenských podmienkach ide o absolútne unikátnu formu natáčania, ktorej cieľom je vtiahnuť divákov čo najviac do deja a umocniť autentickosť príbehu. „Natáčanie na iPhone bolo kreatívnym rozhodnutím, nie snahou ušetriť. Cieľom bolo zachytiť čo najvernejšie príbeh filmu. Nechcel som, aby sa kamera ,predvádzala‘ a akokoľvek na seba upozorňovala, ako to býva napríklad v rapových videoklipoch. Rap je hudba ulice a ja som chcel, aby aj náš film pôsobil ako film ulice,“ opisuje štýl nakrúcania režisér Adam Sedlák.

Režisér Adam Sedlák už má za sebou jeden celovečerný film s názvom Domestik, ako aj seriál Semester. Obidva projekty sa stretli s veľmi pozitívnou odozvou u kritikov a podobne ako jeho filmová novinka sa vyznačujú osobitým, odvážnym a originálnym štýlom. BANGER. je však zatiaľ jeho prvým režisérskym počinom, ktorým dokázal osloviť masové publikum. „Adam robí veci inak a to sa nám páči. V našej produkčnej spoločnosti sa sústredíme predovšetkým na projekty tzv. youth culture. Chceme rozprávať príbehy young adults (mladých dospelých), ktorým sa česká kinematografia veľmi nevenuje. Preto nám dávalo zmysel robiť tento mladý a odvážny projekt s Adamom Sedlákom, ktorý je v podstate jediný, kto sa tejto cieľovej skupine u nás dlhodobo venuje,“ hovorí o spolupráci s režisérom producent Jakub Jíra.


BANGER. však rozhodne nie je film len pre mladých a len pre fanúšikov rapu, ale vychutná si ho zaručene každý milovník kvalitnej kinematografie. Ak máte chuť na originálnu a vizuálne strhujúcu snímku so silným príbehom, skvelými hereckými výkonmi a osobitým humorom, určite si BANGER. na veľkom plátne nenechajte ujsť. Film bude mať na Slovensku premiéru 6. 10. 2022.

Komentáre