Hudba a film

Divadlo Romathan premiéruje predstavenie Dobré je, keď Róm sa baví

"Divadlo sa pre pandémiu nového koronavírusu predstaví naživo divákom po viac ako štyroch mesiacoch."

TASR, 26. mája 2021 12:20
Skúška hudobno-zábavného programu Dobré je, keď Róm sa baví v divadle Romathan v Košiciach 25. mája 2021. Foto: TASR - František Iván
Košice 25. mája (TASR) – Divadlo Romathan v Košiciach pripravilo nové predstavenie s názvom Dobré je, keď Róm sa baví, ktoré je zložené z rómskych tancov, piesní, hudby aj činoherných scénok. Premiéru bude mať v piatok 27. mája v Kultúrnom centre Veritas na Dominikánskom námestí.

„Sú tam zakomponované vtipné scénky z úspešnej divadelnej hry Dobré je, keď sa Róm smeje od nášho bývalého umeleckého šéfa Jána Šilana, ktorú sme premiérovali v roku 1995. Je to vlastne činoherno-spevácko-tanečný koncert,“ uviedol v utorok pre TASR riaditeľ Romathanu Karol Adam. V predstavení, ktoré režíruje Marián Balog, sa tak prezentujú všetky štyri zložky rómskeho divadla.



Ide aj o vzdanie pocty Jánovi Šilanovi, ktorý pôsobil v Romathane viac ako 20 rokov. Použité sú časti z jeho hry, ktoré mala v 90. rokoch u divákov úspech. „Sú to komické scénky, ktoré majú aj odkaz na určité obdobie, kedy vznikla Slovenská republika, ako tu Rómovia žili a nažívali s majoritou,“ dodal Adam.



Divadlo Romathan sa pre pandémiu nového koronavírusu predstaví naživo divákom po viac ako štyroch mesiacoch. Jeho piatková v poradí 83. premiéra sa začína o 18.00 h.

Romathan dlhodobo sídli v nevyhovujúcich podmienkach v historickej budove na Štefánikovej ulici. Podľa Adama by sa divadlo, ktorého zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj (KSK), malo pred letnými prázdninami presťahovať do zrekonštruovanej budovy na Továrenskej ulici. Tá v minulosti slúžila na školské účely ako prevádzka odborného výcviku a praxe.


Komentáre