Hudba a film

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene otvára svoju 75. sezónu

"V prvej polovici sezóny sa diváci budú môcť tešiť aj na podujatia, ako sú Noc divadiel (18. 11.) alebo Vianoce u Gregora (17. 12.), ktoré už majú svoje stále miesto v každoročnom pláne. "

TASR, 30. augusta 2023 11:16
Na archívnej snímke budova Divadla Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene. Foto: TASR - Ján Krošlák

Zvolenské Divadlo Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) otvára novú, 75. divadelnú sezónu. Divákom prinesie tradičné podujatia, premiéru i návrat Hamleta. TASR o tom informovala vedúca obchodno-marketingového oddelenia DJGT Gabriela Valentínyová. Ako uviedla, sezónu otvoria v nedeľu (3. 9.) o 15.30 h pred budovou divadla.

"Divákov privítajú herci a herečky pesničkami a hovoreným slovom a predstavíme, čo sme pripravili v novej divadelnej sezóne," podotkla. O 17.00 h potom pripravujú rozprávku Zázračná cesta králika Eduarda.

Umelecký šéf DJGT Peter Palik dodal, že prvý titul sezóny bude zároveň aj prvou spoluprácou zvolenského divadla s izraelskou režisérkou a dramatičkou Hadar Galron, ktorá naštuduje svoju hru s názvom I love mama. Na javisku sa v nej predstaví deväť žien a tri generácie jednej veľkej rodiny. Vtipné dialógy zachytávajú s nadhľadom aj témy, ako si popri materstve udržať manželstvo, ako mať dieťa aj bez muža i ako zvládnuť popôrodnú depresiu.

Palik zdôraznil, že na javisko divadla sa v tejto sezóne po dvadsiatich rokoch vracia Shakespearova hra Hamlet. Premiéru naplánovali na 1. decembra 2023. Režijne a scénograficky inscenáciu pripravuje práve umelecký šéf. Tento projekt je podľa jeho slov zároveň netradičným stretnutím viacerých umeleckých zoskupení z regiónu. "V inscenácii budú okrem členov domáceho súboru účinkovať aj hosťujúci umelci a umelkyne z Bábkového divadla na Rázcestí či Štátnej opery z Banskej Bystrice alebo Divadla Štúdio tanca," konštatoval.

V prvej polovici sezóny sa diváci budú môcť tešiť aj na podujatia, ako sú Noc divadiel (18. 11.) alebo Vianoce u Gregora (17. 12.), ktoré už majú svoje stále miesto v každoročnom pláne.

Začiatkom nového roka sa začne skúšobný proces, ktorý bude mať premiéru 9. februára 2024. Spoločnou témou budú vojna a jej ozveny vo vzťahoch, myslení a umeleckej tvorbe. Režisérky a autorky čerpajú námety z menej známych diel a textov Jozefa Gregora Tajovského a jeho manželky Hany Gregorovej. "Uvedením tohto projektu si pripomenieme aj 150. výročie narodenia patróna nášho divadla," spomenul umelecký šéf. Potvrdil, že životu a tvorbe štiavnického rodáka, fotografa Deža Hoffnana venujú inscenáciu režiséra Patrika Lančariča, ktorá bude mať premiéru 5. apríla 2024.

Záver sezóny bude tradične patriť festivalu Zámocké hry zvolenské. V roku 2024 sa uskutoční jeho 50. ročník. Festival sa začne 7. júna 2024 premiérou komédie Verná nevera legendárneho dramatika a divadelníka Jozefa Mokoša. Režijne sa pod ňu podpíše opäť Palik.






Komentáre