Hudba a film

Divadelný ústav sprístupňuje online Divadelné prechádzky

"Virtuálne prechádzky mestami sa skladajú z niekoľkých tematických okruhov."

TASR, 26. marca 2021 16:29
Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj
Bratislava 26. marca (TASR) - Pri príležitosti Svetového dňa divadla, ktorý každoročne pripadá na 27. marca, Divadelný ústav sprístupňuje online výskumný projekt Divadelné prechádzky. "Vďaka nemu sa návštevníci a obyvatelia desiatich slovenských miest budú môcť dozvedieť viac o ich divadelnej histórii," informovala TASR PR manažérka Eva Fačková.

"V roku 2020 sme si pripomenuli 190 rokov od prvého ochotníckeho predstavenia na našom území a rovnako aj 100 rokov od vzniku Slovenského národného divadla. Práve na históriu a osobnosti slovenského ochotníckeho a profesionálneho divadla pútavou formou nazerajú Divadelné prechádzky," priblížila virtuálnu online prechádzku po desiatich historicky významných slovenských mestách, v ktorých v minulosti prebiehal rušný divadelný život. Návštevníci miest sa môžu pozrieť na divadelnú históriu Banskej Bystrice, Bratislavy, Košíc, Liptovského Mikuláša, Martina, Nitry, Prešova, Sobotišťa, Trnavy a Zvolena.

"Určite sa mnohým ľuďom stalo, že keď prišli do nejakého mesta, mali chuť navštíviť miesta, ktoré nenájdu v bežných bedekroch a nachádzajú sa mimo hlavných turistických tepien. Náš nový projekt ponúka taký zážitok, ktorý záujemcov o divadelnú kultúru dostane o krok bližšie k slovenskému divadlu a jeho osobnostiam. Okrem toho, že priblíži históriu mesta obyvateľom, bude v budúcnosti zároveň užitočnou pomôckou pre návštevníkov z iných miest," vysvetľuje Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu.

Virtuálne prechádzky mestami sa skladajú z niekoľkých tematických okruhov. Okrem divadiel sú medzi nimi kaviarne a pohostinstvá, pamätné budovy, významné miesta, umelecké pamiatky a významné osobnosti mesta. Projekt je dostupný na divadelneprechadzky.theatre.sk.

Komentáre